Neimenovani pacijent izoliran je u petak ujutro na zaraznom odjelu bolnice u gradu Uppsala nakon što su liječnici posumnjali da je zaražen ebolom.

Prije samo pet dana, objavili smo vijest kako se u Švedskoj medicinsko osoblje priprema za potencijalnu epidemiju ebole.

Švedski državni medij SVT Nyheter danas je izvijestio o zatvaranju hitnog odjela nakon što je zaprimljen pacijent koji se vratio iz Afrike, a koji je povraćao krv što je jedan od možebitnih simptoma ebole.

Pacijent je prvo zaprimljen u bolnicu u gradu Enköping, da bi kasnije bio prebačen na zarazni odjel Sveučilišne bolnice u Uppsali. Bolnica u Enköpingu promptno je zatvorena nakon odlaska pacijenta kako bi se izvršila dekontaminacija. Drugi pacijenti poslani su u bolnicu u gradu Västerås, piše list Aftonbladet.

Navodi se kako je pacijent počeo pokazivati simptome opake bolesti u protekla 24 sata, a u Švedsku je došao iz Burundija na istoku Afrike gdje je boravio nekoliko tjedana.

Iako je trenutno nepoznato ima li u Burundiju slučajeva zaraze, treba istaknuti kako je riječ o zemlji koja graniči s DR Kongom u kojem trenutno vlada epidemija ove zlokobne bolesti.

Liječničko osoblje i vlasti zasad su odbile komentirati slučaj zbog manjka jasnih detalja.