Prvi solarni aerodrom više ne mora plaćati struju

Untitled

Menadžeri međunarodnog aerodroma Cochin u južnoj Indiji zaključili su kako im se ne isplati više plaćati struju te su uzeli stvar u svoje ruke.

Prije tri godine, započeli su s ugradnjom solarnih panela, najprije na krovu terminala, a potom oko hangara. Uspjesi tih prvotnih napora doveli su do mnogo većeg pothvata.

Željeli smo biti neovisni o mreži,“ rekao je Jose Thomas, glavni menadžer aerodroma.

Prošle godine aerodrom je uposlio njemačku tvrtku Bosch da im izgradi veliku solarnu elektranu na 45 rali nekorištene zemlje u blizini međunarodnog teretnog terminala.

Elektrana je puštena u rad u kolovozu, što je taj aerodrom učinilo prvim u svijetu koji je potpuno napajan sunčevom energijom.

Desetci tisuća solarnih panela generiraju u prosjeku nešto više od 48.000 kilovata snage koji aerodrom koristi preko dana. Višak energije šalje se natrag u mrežu.

Projekt je koštao oko 9,3 milijuna dolara, a menadžeri ovog sedmog najprometnijeg aerodroma u Indiji procijenili su da će im se novac isplatiti kroz šest godina, samo iz razloga što više neće morati plaćati struju. Također je procijenjeno da će se ovim postupkom smanjiti emisija štetnih plinova u iznosu od 300.000 metričkih tona, koja bi nastala izgaranjem ugljena u slijedećih 25 godina.

Po uzoru na ovaj aerodrom, drugi međunarodni aerodromi u Indiji također su dobili zahtjev od indijskih vlasti da počnu koristiti sunčevu energiju u barem nekom obliku.

Tako aerodrom u Kalkuti planira izgradnju solarne elektrane ove godine, koja bi zauzimala prostor od 70 rali, a što bi smanjilo troškove struje za trećinu.

Izvor: CNN Money