Španjolski farmakolog pribavio je 90 uzoraka hašiša na ulicama Madrida i stavio ih pod mikroskop prilikom čega je otkriveno da 88 posto uzoraka nije prigodno za ljudsku konzumaciju jer sadrže iznimno visoke količine bakterije Escherichia coli koje potječu iz probavnih sustava krijumčara droge.

Manuel Pérez Moreno, koji je vodio istraživanje, navodi da krijumčari zamotaju hašiš u njlonske vrećice i progutaju ga kako bi neometano prošli kontrolne točke. Nakon što paketići prođu kroz probavni sustav, krijumčari uzmu laksativ kako bi ih izbacili van.

Količina bakterija u ispitanim uzorcima bila je 500 puta veća od maksimalno dozvoljene. 66 posto uzoraka također je sadržavalo strane čestice koje inače nisu prisutne u hašišu. Pored toga, svaki deseti uzorak sadržavao je i plijesanj Aspergillus koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Preprodavači prodaju hašiš u dvije količine. Veće jedinice imaju naziv ingot, a manje akorn. 29 posto ispitanih ingot pakiranja bilo je pozitivno na prisustvo bakterije, dok je kod manjih pakiranja prisustvo bilo zabilježeno kod 93 posto uzoraka zbog činjenice da se manja pakiranja gotovo isključivo krijumčare u probavnom sustavu krijumčara.

Infekcija Escherichia coli može uzrokovati ozbiljne probleme u probavi, proljev, povraćanje, dehidraciju i krvarenje. Bolesnici koji prolaze kemoterapiju imaju gotovo uništen imunološki sustav. S obzirom da se posljednjih godina kanabis promovira kao lijek za ublažavanje bolova i mučnine kod zloćudnih bolesti, velika je vjerojatnost da bi takav pacijent mogao kod uličnog preprodavača kupiti svoj paketić. S obzirom na to da imunološki sustav takve osobe gotovo da i ne funkcionira, infekcija ovom bakterijom bi mogla biti fatalna.