Godine 1986. Cleveland je pokazao kako radosne prilike i banalna stvar poput balona, mogu prouzročiti zastrašujuće probleme.

Sve je započelo nevinom i naizgled lijepom idejom o postavljanju svjetskog rekorda u broju puštenih balona napunjenih helijem. Inicijalno lijep događaj prepun šarenila zabilježile su brojne kamere i fotoaparati.

Tisuće volontera sudjelovalo je u punjenju balona helijem, koji su se potom puštali u zrak ispod zaštitne mreže. Cijeli događaj nazvan jednostavno Balloonfest ’86, koji je nosio i humanitarni predznak, osmislila je organizacija United Way.

Nažalost, tog rujanskog dana meteorolozi su predvidjeli olujno nevrijeme, ali su organizatori odlučili nastaviti s događajem te su baloni pušteni čak i ranije nego što je to bilo predviđeno.

Oko 1.5 milijuna balona pušteno je u istom trenutku te su isprva pružili lijep i nesvakidašnji prizor na nebu iznad grada.

Međutim, zbog najavljenog nevremena i kiše, baloni su uskoro počeli padati na zemlju te na obližnje jezero Erie. Upravo u tim trenucima, obalna straža na dotičnom jezeru bila je u potrazi za dvojicom muškaraca koji su se nalazili u vodi nakon što je njihov brod potonuo.

Baloni rasuti po jezeru onemogućili su potragu, jer se zbog njih nisu mogle vidjeti glave unesrećenih iznad površine vode. Muškarci su kasnije pronađeni mrtvi.

Potraga za dvojicom muškaraca u nemogućim uvjetima rezultirala je njihovom smrću. | Izvor: Imgur

Nesvakidašnji prizori navodno su uplašili i trkaće konje, koji su u panici svojim tijelima udarali u zaštitne ograde pri čemu su zadobili ozlijede. Vlasnici konja kasnije su putem tužbi dobili kompenzaciju za štetu.

Očekivano, baloni su također stvorili veliki kaos u prometu, posebice onom zračnom. Na sreću, nije zabilježena niti jedna nesreća tog tipa, ali piloti su jasno pokazali da ovakve situacije uzrokuju velike probleme.

Što se tiče utjecaja na okoliš, baloni od lateksa srećom su biorazgradivi. No, do njihova potpunog raspadanja prošlo je podosta vremena, što je kod mnogih stvorilo veliko nezadovoljstvo.