Ruski predsjednik Vladimir Putin povezao je kršćanstvo i komunizam spomenuvši pritom sličnost Lenjinovog mauzoleja s kršćanskim relikvijama svetaca.

Možda ću reći nešto što se nekom neće svidjeti, ali ja to tako vidim,“ rekao je Putin u razgovoru za dokumentarni film Valaam koji je prikazan na televizijskom kanalu Russia 1.

Prije svega, vjera nas je uvijek pratila, jačala svaki put našu zemlju, naš narod, kada smo prolazili teška vremena.

Bilo je onih vremena militantnog ateizma, kada su izbrisani svećenici, uništavane crkve, ali u isto vrijeme stvorena je nova religija. Komunistička ideologija vrlo je slična kršćanstvu, u stvari: sloboda, jednakost, bratstvo, pravda – sve je zasnovano na Svetom Pismu, sve je tamo. A kod graditelja komunizma? To je sublimacija, to je samo primitivni isječak iz Biblije, ništa novo nije izumljeno.

Putin je nastavio dalje, uspoređujući komunističke stavove prema boljševičkom lideru Lenjinu s obožavanjem kršćanskih svetaca.

Gledajte, Lenjin je bio stavljen u mauzolej. Po čemu je to drugačije od relikvija svetaca pravoslavaca ili samo kršćana? Kada kažu da u kršćanstvu nema takvih tradicija, pa, kako to, otiđite na Athos i pogledajte, tamo su relikvije svetaca, a imamo i ovdje svete relikvije,“ rekao je Putin.

Kult Lenjina bio je dijelom sovjetske komunističke ideologije, a sačinjavalo ga je i balzamirano tijelo umrlog lidera.

Ironično, parlamentarni zastupnik ruske Komunističke Partije Ivan Melnikov izjavio je da „komunisti i svi ljevičari shvaćaju da je komunizam blizak kršćanstvu, kao što je i oblik kapitalizma koji postoji danas u našoj zemlji i gospodarstvu daleko od kršćanstva.

Početkom ove godine, vođa Komunističke Partije Gennadiy Zyuganov, rekao je kako mu je Putin obećao da dokle god bude predsjednik, Lenjinovo tijelo ostaje u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.