Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su nade u dogovor s Washingtonom o ograničavanju širenja NATO-a u istočnoj Europi male, tvrdeći da bi čak i potpisani sporazum američka strana mogla odjednom razvrgnuti.

U govoru pred najvišim vojnim časnicima svoje zemlje u utorak, Putin je rekao da više ne gleda na Zapad kao na pouzdanog partnera. Rusija je tražila pisana jamstva o prisutnosti američkih vojnika i opreme u blizini svojih granica, rekao je, ali se čak ni na ta jamstva ne može pouzdati.

„Potrebna su nam dugoročna pravno obvezujuća jamstva. Ali mi ih dobro poznajemo. A to je nešto čemu se ne može vjerovati”, nastavio je Putin, napominjući da se SAD „lako povlači iz međunarodnih ugovora za koje postaje nezainteresiran”, očito se pozivajući na jednostrano povlačenje Washingtona iz značajnog Ugovora o antibalističkim raketama 2002. godine. Sporazum, potpisan između SSSR-a i SAD-a 1972. godine, s namjerom da ograniči sposobnosti proturaketne obrane obiju strana.

I vi i ja dobro znamo: pod raznim izgovorima, uključujući i svrhu osiguravanja vlastite sigurnosti, djeluju tisućama kilometara daleko od svog nacionalnog teritorija”, rekao je. „Kada se spomenu međunarodno pravo i Povelja UN-a, sve to proglašavaju zastarjelim i nepotrebnim.”

Putin je dodao da daljnje širenje NATO-a na istočnu Europu smatra posljedicom euforije koja je proizašla iz prividne pobjede Zapada u Hladnom ratu i rezultatom pogrešne analize. Također je izrazio svoju zbunjenost zbog zadiranja vojnog bloka predvođenog SAD-om u granice njegove zemlje unatoč prijateljskim odnosima između Moskve i Zapada u to vrijeme.

Putin je naglasio da je Rusija spremna poduzeti i vojne i tehničke mjere kao odgovor na ono što smatra neprijateljskim koracima koje je poduzeo Washington, inzistirajući na tome da Moskva ima pravo na to.

Putinove primjedbe dolaze ubrzo nakon što je Moskva izdala dva dokumenta, jedan upućen NATO-u, a drugi američkim dužnosnicima, tražeći niz jamstava za koja je rekao da su usmjerena na jačanje sigurnosti svih strana.

Prijedlozi se usredotočuju na kretanje vojnog osoblja i opreme i uključuju zahtjev da se ne udovolji dugogodišnjim zahtjevima Ukrajine za članstvom u bloku. Zasebni dokument poziva sadašnje članice NATO-a da odustanu od bilo kakvih vojnih aktivnosti na teritoriju Ukrajine, kao i u istočnoj Europi, južnom Kavkazu i središnjoj Aziji.

U nacrtu sporazuma koji je poslan Washingtonu, Moskva je zatražila od dužnosnika da se čvrsto obvežu da će isključiti proširenje bloka na sve druge bivše sovjetske republike. Govoreći putem video veze ranije u prosincu, Putin je svom američkom kolegi, predsjedniku Joeu Bidenu, rekao da je Rusija ozbiljno zainteresirana za dobivanje pouzdanih i čvrstih pravnih jamstava koja bi zabranila širenje NATO-a dalje na istok.

Putin je ranije inzistirao da su posljednjem sovjetskom premijeru, Mihailu Gorbačovu, zapadni čelnici dali jamstva da se blok neće širiti u prostor koji je ostao nakon raspada SSSR-a. Godine 2017. deklasificirana je serija dokumenata, koji su kasnije naširoko protumačeni kao da pokazuju da su američki, britanski i njemački dužnosnici dali usmena uvjeravanja Kremlju 1990-ih da NATO neće prihvaćati zemlje istočne Europe, prije nego što su prihvatili kao članice zemlje poput kao Poljska, Litva, Latvija i Estonija.