Ruske vlasti ne bi dopustile Navalnom da ode na liječenje u Njemačku da ga doiste žele otrovati, posebno uzevši u obzir njegove zabranu putovanja s obzirom da je uključen u sudski postupak za kazneno djelo, izjavio je ruski predsjednik Putin.

Da su da vlasti htjele otrovati, ne bi mu dopustile da ode u Njemačku na liječenje. Čim mi je njegova supruga poslala zahtjev, odmah sam tražio od tužitelja da provjere može li Navalny otići u inozemstvo na liječenje. Mogli su ga bez problema odbiti zbog zabrane putovanja koja mu je nametnuta kao optuženiku u kaznenom postupku. Zatražio sam od ureda državnog tužitelja da mu se odobri put, i on je otišao.

Putin je ponovio poziv ruskog državnog tužiteljstva njemačkim partnerima da pripreme dokazne materijale koji bi se mogli predali Moskvi za pokretanje službene istrage o incidentu navodnog trovanja.

 „Nadalje, ponudio sam europskim vođama da pošaljemo svoje stručnjake u Njemačku kako bi surađivali s francuskim, njemačkim i švedskim stručnjacima na istraživanju i pribavljanju dokaznih materijala koji bi se mogli koristiti u eventualnom kaznenom postupku ako se doista radi o slučaju trovanja. No još nam nisu dali ništa.