Putin: „Kemijski napad u Idlibu je bio namještaljka, očekujemo još toga“

Rusija ima informacije o mogućim potencijalnim incidentima sličnima navodnom kemijskom napadu u provinciji Idlib. Sljedeća moguća meta je predgrađe Damaska, a cilj je diskreditacija vlade sirijskog predsjednika Assada“, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Imamo informacije iz više izvora da se lažni napadi poput ovog – a drugačije ih ne mogu nazvati – pripremaju u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska. Namjeravaju podmetnuti kemikalije ondje i optužiti sirijsku vladu za napad.

Damask je negirao odgovornost za kemijski napad u Idlibu, tvrdeći da je na području koje je bilo meta zračnog napada, možda bilo uskladišteno kemijsko oružje koje pripada ISIL-u ili džihadistima Al-Nusra Fronta.

Incident još nije pravovaljano istražen, no SAD je unatoč tome ispalio šezdesetak projektila na sirijsku vojnu zračnu luku pod izlikom odgovora na kemijski napad sirijske vojske.

Ovo me strašno podsjeća na situaciju iz 2003. godine, kad su predstavnici SAD-a pred Vijećem sigurnosti UN-a zagovarali tezu da je u Iraku pronađeno kemijsko oružje. Vojna kampanja koja je nakon toga pokrenuta rezultirala je devastacijom Iraka, rastom terorističkih prijetnji i pojavom ISIL-a.

Putin je pritom ponovno pozvao na istragu incidenta u Khan Sheikhounu, naglasivši da optužba za korištenje kemijskog oružja traži ozbiljnu istragu.

Izvor: RT