Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih vojnih snaga iz Sirije. Jučer je po prvi put posjetio Siriju, a spomenutu najavu obznanio je u ruskoj vojnoj bazi Khmeimim u provinciji Latakia.

Značajan dio ruskog vojnog kontingenta u Siriji trebao bi se vratiti u Rusiju. Najava o povlačenju usljedila je nakon poraza ISIL-ovih terorista o toj zemlji.

Dok se nalazio u posjetu bazi Khmeimim, Putin je dočekan od strane sirijskog predsjednika Bashara Assada i ruskog ministra obrane Sergeya Shoigua. Osim posjeta Siriji, cilj Putinovog putovanja je i susret s egipatskim predsjednikom  Abdel Fattah al-Sisijem u Kairu i turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom u Ankari.

Zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Sergey Surovikin, izvjestio je Putina o 70.000 kvadratnih kilometara oslobođenog sirijskog teritorija, te ukupno 32.000 eliminiranih terorista u posljednjih sedam mjeseci operacija. Ruske specijalne snage, vojna policija, ekipe za razminiravanje i 25 zrakoplova, će sada napustiti Siriju, a poljska bolnica će biti razmontirana.

Putin je također upozorio da će Rusija, ako se teroristi opet pojave u Siriji, ponovno reagirati i „udariti na njih neviđenom silom“. Rusija će i dalje nastaviti koristiti zračnu bazu Khmeimim i sirijsku pomorsku luku Tartus.

IZVORRT