Putin: „Ne žalimo bogataše kojima su zapadne zemlje otele jahte i ljetnikovce“

Foto: Sputnik / Vitaliy Ankov

Obični Rusi ne osjećaju suosjećanje prema svojim bogatim sunarodnjacima kojima su zapadne zemlje oduzele imovinu, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin, te dodao da se obični Rusi sjećaju privatizacije 1990-ih i vidljivog bogaćenja novih elita.

“Nikome od običnih građana Rusije nije žao onih koji su izgubili kapital u stranim bankama. Nije im žao onih koji su izgubili jahte i palače u inozemstvu “, naglasio je Putin.

Prisjetio se neravnoteže s kojom se suočavala postsovjetska ekonomija kada je Rusija ponovno počela graditi zemlju i gospodarstvo povezujući se sa Zapadom.

“Smatrali su nas izvorom sirovina”, rekao je Putin, naglašavajući da je Rusiji trebalo dosta vremena da razbije taj trend. U međuvremenu, umjesto da proširi proizvodnju i stvara radna mjesta u Rusiji, bogata “elita” potrošila je novac na luksuznu robu poput jahti, ljetnikovaca i obrazovanja njihove djece u inozemstvu, istaknuo je Putin.

Kao rezultat toga, slika Zapada kao sigurnog utočišta za kapital pokazala se kao “lažna” i sve je oduzeto od oligarha – uštede, kuće i njihove jahte.

“Jednostavno su bili opljačkani tamo”, rekao je Putin, dodajući da se pokazalo da je atraktivan zapadni stil života iluzija.