Rusija bi trebala uvoziti koncepte iz ostatka svijeta, kao što su najbolje tehnološke i ekonomske ideje, ali bi trebala odbaciti stav da su muškarci i žene ista stvar, ustvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći s novinarima na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare na kraju godine, Putin je također rekao da Zapad ima iskrivljene poglede na transrodna prava, a ta pitanja dolaze do Rusije zbog interneta.

Neizbježno je da će ti koncepti stići u Rusiju“, rekao je Putin. „Ako netko misli da su muškarci i žene ista stvar, neka to misli, ali mi moramo razmišljati zdravo razumski.“

Vjerujem da je tradicionalni pristup ispravan. Muško je muško, žensko je žensko, majka je majka, a otac je otac. Iskreno se nadam da naše društvo ima moralni oklop koji će nas zaštititi od toga”, nastavio je, navodeći da su ti stavovi ugrađeni u vjerske stavove koji se nalaze u Rusiji.

Govorio je i o SAD-u, gdje je tvrdio da neki zatvorenici zakonski mijenjaju spol u ženski kako bi ušli u ženske zatvore.

Da bismo se borili protiv toga, ne trebamo samo vikati i upirati prstom, nego trebamo podržavati vlastite tradicionalne vrijednosti“, zaključio je.

Putinova izjava nije prvi put da visoki ruski političar govori protiv modernih, progresivnih ideja u vezi s rodnim pitanjima. Ranije ovog mjeseca, predsjednica Vijeća Federacije Rusije Valentina Matvienko rekla je da je neprihvatljivo nametati strane vrijednosti zemlji bez uzimanja u obzir njezine povijesti, vjere, vjere i nacionalnih karakteristika.

Pokušavaju nam nametnuti vanzemaljske vrijednosti. I ne samo nama nego čitavom svijetu”, rekla je. „To su prava seksualnih manjina. U Europi već postoji 85 rodova. Za nas je to neprihvatljivo.