Putin je u subotu obavijestio svog bliskog saveznika bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je odobrio opskrbu Bjelorusije nuklearnim projektilima dugog dometa. Minsk je dugo nudio da ugosti ruske nuklearne bombe kao odvraćanje Zapada – izgled koji je Lukašenko vrlo provokativno nudio čak i u mjesecima koji su prethodili invaziji Ukrajine 24. veljače.

Reuters piše o najavi: “Rusija će Bjelorusiji isporučiti raketne sustave Iskander-M, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na televizijskom sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u subotu. Isporuka će se obaviti za nekoliko mjeseci, dodao je.”

Putin je spomenuo nuklearnu sposobnost, prema transkriptu televizijskih komentara: “U narednim mjesecima ćemo u Bjelorusiju prenijeti taktičke raketne sustave Iskander-M, koji mogu koristiti balističke ili krstareće rakete, u svojoj konvencionalnoj i nuklearnoj verziji.”

U izvješću se nadalje naglašava da je “Iskander-M mobilni vođeni raketni sustav s dometom do 500 km. Rakete mogu nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.”

Trenutno se Putin i Lukašenko susreću osobno u Sankt Peterburgu na 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja, koji su na kraju doveli do takozvanog pakta ‘Unijske države’ iz 1999. godine, i koji je opstao do sada, što je također omogućilo Rusiji da prikupi veliki dio svojih snaga na bjeloruskom teritoriju neposredno prije invazije na Ukrajinu.