Putin osigurao novi predsjednički mandat

Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik

Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin osigurao je novi mandat na predsjedničkim izborima, osvojivši 76 posto glasova, što je daleko više od nadpolovične većine, te se drugi krug izbora neće održati.

Na drugom, odnosno trećem mjestu nalaze se kandidat Komunističke partije Pavel Grudinin s osvojenih 12 posto glasova i veteran ovih izbora, nacionalistički kandidat Vladimir Zhirinovsky, koji se prvi put kandidirao još protiv Borisa Yeltsina 1991. godine, s osvojenih šest posto glasova.

Rezultati su u skladu s predviđanjima i predizbornim anketama koje su Putinu predviđale pobjedu u rangu između 73 i 77 posto glasova.

Putin je prvi put postao predsjednik 2000. godine, a zatim i četiri godine kasnije. S obzirom da mu ustav priječi da bude predsjednik više od dva puta za redom, nije se kandidirao 2008. godine. Nakon toga se predsjednički mandat produljio na šest godina, a već 2012. godine na izborima osvaja 63,6 posto glasova i ponovno postaje predsjednik. Ovom pobjedom Putin je zagarantirao svoj ostanak u Kremlju do 2024. godine kada će navršiti 72 godine starosti.

IZVORRT