Putin poručio Izraelcima: „Prestanite živjeti u prošlosti“

Russian President Vladimir Putin (R) speaks with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during their meeting in Moscow on March 9, 2017. Israel's prime minister is set to visit Moscow for talks with Russian President Vladimir Putin about security issues stemming from Iran's presence in neighbouring Syria. / AFP PHOTO / POOL / Pavel Golovkin
Foto: AFP PHOTO / POOL / Pavel Golovkin

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu da „prestane živjeti u prošlosti“, nakon što je Netanyahu na zajedničkom sastanku pokušao povezati izraelske tenzije s Iranom i nadolazeći židovski blagdan Purim koji slavi biblijsku priču o navodnom izbavljenju Židova koji su bili u opasnosti od istrebljenja u Perziji.

Netanyahu je rekao da je Perzija „pokušala uništiti židovski narod ali nije uspjela“ prije nekih 2.500 godina, mitski događaj koji se obilježava na židovski blagdan Purim.

Danas svjedočimo pokušaju perzijskog nasljednika, Irana, da uništi židovsku državu. Oni to otvoreno zagovaraju i prijete sa svojim balističkim raketama.

Na to je Putin odgovorio da su se događaji koje on opisuje dogodili u petom stoljeću prije Krista. „Danas živimo u drugačijem svijetu, pričajmo radije o današnjici“, odgovorio je Putin.

Izvor: Times of Israel