Putin poručio ukrajinskoj vojsci da preuzme vlast u zemlji i pokrene pregovore

Foto: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency

Ukrajinske oružane snage trebale bi “preuzeti vlast” u zemlji i pregovarati o miru s Moskvom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti u petak. Također je optužio kijevsku vladu i “neonaciste” da koriste civile kao “živi štit” usred ruske ofenzive u Ukrajini.

Putin je rekao da ukrajinska vojska ne smije dopustiti svojoj vladi da koristi njihovu “djecu, žene i voljene kao živi štit” – taktiku za koju je inzistirao da je Kijev koristio tijekom vojne operacije Moskve.

“Preuzmite moć u svoje ruke!” rekao je ruski predsjednik, tvrdeći da bi vojska bila bolji partner u pregovorima od “gomile narkomana i neonacista” za koje je tvrdio da su se “učvrstili u Kijevu” i da ljude drže “taocima”.

Ranije u petak i Moskva i Kijev izrazili su određenu spremnost za sudjelovanje u mirovnim pregovorima. Međutim, borbe u Ukrajini su se nastavile unatoč tim izjavama. Kremlj kaže da je predložio bjeloruski glavni grad Minsk kao mjesto za pregovore, ali je Ukrajina odbila i rekla da bi to trebala biti poljska Varšava. Međutim, Moskva tvrdi da je Kijev tada u potpunosti prekinuo komunikaciju, dok je vojnim postrojbama naredio da zauzmu položaje u gusto naseljenim područjima glavnog grada Ukrajine, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.