Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je zakon o imunitetu bivšim predsjednicima države i članovima njihovih obitelji.

Prema novom zakonu, predsjednik Ruske Federacije koji je prekinuo vršenje svojih dužnosti ima imunitet, te ga se ne može kazneno progoniti, pritvoriti, uhititi, podvrgnuti pretresu ili ispitivanju. Njegov imunitet se prenosi i na stambene i kancelarijske prostorije koje koristi, transportna sredstva koja koristi, sredstva veze i dokumente.

Imunitet mu može ukinuti novoosnovani Savjet Federacije na osnovu optužbe Državne dume za veleizdaju ili izvršenje drugog teškog kaznenog djela koje se mora potvrditi zaključkom Vrhovnog suda.

Odluka Državne dume o podnošenju optužbi i odluka Savjeta Federacije o ukidanju imuniteta bivšem predsjedniku moraju se usvojiti s dvije trećine glasova ukupnog broja senatora u Savjetu, odnosno zastupnika u Dumi, na inicijativu najmanje jedne trećine zastupnika Državne dume. Savjet Federacije mora riješiti pitanje oduzimanja imuniteta najkasnije tri mjeseca nakon pokretanja optužbe, u protivnom će optužba biti odbačena.

Putin je prije toga odobrio zakon o formiranju Savjeta Federacije prema kojem predsjednik, po isteku mandata, stječe pravo postati doživotni senator. Savjet se sastoji od senatora, državljana koji imaju izvanredne zasluge u zemlji na području državnih i javnih aktivnosti. Predsjednik ima pravo imenovati senatore. Ukupno bi trebalo biti 30 senatora, od kojih najviše sedmorica mogu postati doživotni senatori.

Iako se imunitet odnosi na razdoblje obavljanja predsjedničke dužnosti, stjecanjem prava da postanu doživotni senatori, bivši predsjednici dobivaju senatorski imunitet, čime praktički, ako postanu doživotni senatori, stječu i doživotni imunitet od kaznenog progona.