Vladimir Putin se liječi od raka i njegovi najviši generali žele potkopati rat u Ukrajini, prema glasinama sadržanim u procurjelom američkom obavještajnom dokumentu.

U nečemu što se čini najvećim curenjem američkih tajni u posljednjih nekoliko godina, dokumenti – koji su procurili prošlog tjedna i potaknuli istragu nacionalne sigurnosti u SAD-u – pretpostavlja se da su došli iz Pentagona.

Otkrića u curenju podataka uključuju prethodno neprijavljena osjetljiva otkrića o Ukrajini, Južnoj Koreji, Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugima. Posebno su zabrinjavajuća curenja informacija o Ukrajini, jer bi mogla pružiti informacije Rusiji.

Uz detaljne informacije o pokretima trupa i gubicima na obje strane koje se bore u Ukrajini, zbirka također sadrži dnevne obavještajne brifinge – zbirku kratkih ažuriranja iz raznih izvora iz cijelog svijeta.

Čini se da je curenje informacija pokazalo da je jedan od tih brifinga sadržavao glasine u kojima je stajalo da ruski vrhovni general kuje zavjeru da se namjerno izgubi rat u Ukrajini dok je Putin podvrgnut kemoterapiji.

Tvrdnja sugerira da iza zavjere stoje tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev i načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov.

Slike ovog dijela dokumenata dijele se na internetu zajedno s mnogim drugim stranicama od 53 uključene u curenje.

Kaže da je zavjera – koju je otkrila Ukrajina – ‘vjerojatno pokušaj sabotiranja ruskog predsjednika Vladimira Putina’.

Iako u dokumentima nema naznaka da su glasine istinite, pokazuje da je u nekom trenutku američka obavještajna agencija koja nadzire komunikacije u zemlji čula glasinu i odlučila da je vrijedno prijaviti Pentagonu, a također je moguće da je i sve samo dio običnog propagandnog rata.

Glasine o pogoršanom zdravlju, mentalnom stanju i nestabilnom položaju ruskog predsjednika kolaju od početka rata u Ukrajini.

Autor: Ivica Mandekić