Putin: Sirija oslobođena – vrijeme za povratak izbjeglica

Foto: AWD News

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je gotovo cijeli teritorij Sirije oslobođen, uključujući i povijesna kršćanska područja. Putin je naglasio potrebu za osiguranjem mira kako bi se omogućio i povratak izbjeglica.

Situacija u ovoj zemlji se postepeno mijenja. Sirijske vojne snage, potpomognute ruskom vojskom, oslobodile su od terorista gotovo čitavo područje zemlje, uključujući povijesna kršćanska područja,‟ rekao je Putin u ponedjeljak na sastanku s čelnicima pravoslavnih kongregacija.

Ruske vlasti namjeravaju pomoći u povratku svetišta svih religija, uključujući kršćanska, islamska i židovska.

Pomoći ćemo također članovima drugih vjera, uključujući muslimane, koji su, kao što smo svi svjesni, također mnogo propatili u rukama bandita, terorista i radikala,2 rekao je Putin. 2Također ćemo pomoći Židovima, čije su nas brojne organizacije već zatražile pomoć u povratku judejskih svetišta.‟

Putin je naglasio i veliku potrebu za zajedničkim radom skupine koju su osnovale rimokatolička i Ruska pravoslavna crkva. Njihov cilj je sastaviti popis uništenih hramova u Siriji te pripremanje za njihovu restauraciju.

Tijekom proteklih nekoliko godina, ruska država zajedno s Ruskom pravoslavnom crkvom te drugim vjerskim organizacijama, pružala je humanitarnu pomoć Siriji. Vrlo je važno da se uspostavi miran život što je prije moguće, kako bi se ljudi vratili svojim domovima i započeli ponovnu gradnju hramova i crkava,‟ zaključio je Putin.

Istaknimo kako je prije nekoliko dana Hrvatska preuzela 40 sirijskih imigranata, navodno višečlanih obitelji, kojima je namijenila „integraciju‟ u društvo putem besplatnih državnih stanova te školovanja i radnih mjesta. Hoće li ove „izbjeglice‟ uskoro svojim pravim domovima, ili će hrvatske vlasti slijediti sumanutu praksu zapadnih članica, a da pritom vode politiku protjerivanja vlastitih građana, za kojima se potom navodno žali putem medija?