Putin tvrdi da je 2000. htio da Rusija uđe u NATO, ali je Zapad bio protiv

Objavljeno:

Ruski čelnik Vladimir Putin rekao je u svom ovotjednom intervjuu s Tuckerom Carlsonom da je pitao američkog predsjednika Billa Clintona 2000. može li Rusija ući u NATO i, dok je Clinton navodno rekao da je on osobno bio zagrijan za tu ideju, njegovi savjetnici su zaključili da je to politički nemoguće.

“Pitao sam ga: ‘Bill, misliš li da bi se to dogodilo ako bi Rusija zatražila ulazak u NATO?’ Odjednom je rekao: ‘Znaš, to je zanimljivo. Mislim da je tako’, prisjetio se Putin.

Ali navečer, kad smo se našli na večeri, rekao je: ‘Znate, razgovarao sam sa svojim timom, ne, to sada nije moguće’, nastavio je Putin.

“Da je rekao da, krenuo bi proces približavanja, a na kraju bi se možda i dogodilo da smo vidjeli neku iskrenu želju kod naših partnera”, razmišljao je ruski diktator.

S obzirom na to da je Organizacija Sjevernoatlantskog saveza osnovana kako bi se suprotstavila ekspanzionističkom Sovjetskom Savezu, te ustraje uglavnom kao proturječnost nasljednoj ruskoj vladi, svakako bi bio povijesni događaj da je Rusiji bilo dopušteno pridružiti se. Postoje neki povijesni dokazi koji upućuju na to da je ideja bila popularna u razdoblju koje je Putin spomenuo.

U intervjuu iz studenog 2021. koji je prenio britanski Guardian, bivši britanski ministar obrane George Robertson, koji je bio glavni tajnik NATO-a od 1999. do 2003., ispričao je priču sličnu onoj koju je Putin ispričao Tuckeru Carlsonu.

Robertson je rekao da je Putin razgovarao s njim u Bruxellesu ubrzo nakon što je postao predsjednik Rusije 2000. godine i izrazio želju da postane “dio tog sigurnog, stabilnog, prosperitetnog Zapada izvan kojeg je Rusija u to vrijeme bila”.

“Kada ćete nas pozvati u NATO?” prisjetio se pitanja Putina.

Robertson je rekao da je njegov odgovor bio: “Pa, mi ne pozivamo ljude da se pridruže NATO-u; apliciraju za ulazak u NATO.”

Putin je uzvratio da nema namjeru “stati u red s mnogim zemljama koje nisu bitne”.

Robertson se prisjetio iste anegdote o sastanku u Bruxellesu za Foreign Policy (FP) u siječnju 2022. Također je rekao da je Putin bio vrlo nestrpljiv da Rusiju učini “dijelom Zapadne Europe” tijekom ranijeg razgovora održanog u Moskvi.

Povezani članci

Posljednje objavljeno