U 1990-im i ranim 2000-ima ruska vlada je vrvjela od agenata CIA-e i oni su na kraju morali biti očišćeni i poslani natrag u SAD, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku Vijeća za civilno društvo i ljudska prava, Putin je na primjeru Amerikanaca u ruskoj vladi pokazao kako se strane zemlje pokušavaju miješati u unutarnja pitanja zemlje.

Početkom 2000-ih već sam sve očistio, ali sredinom 1990-ih imali smo, kako se kasnije ispostavilo, kadrove američke Središnje obavještajne agencije koji su sjedili kao savjetnici, pa čak i službeni zaposlenici ruske vlade“, Putin je objasnio.

Kasnije su procesuirani u Sjedinjenim Državama zbog kršenja američkog zakona i sudjelovanja u ruskoj privatizaciji dok su bili zaposlenici CIA-e i radili za nas“, ustvrdio je predsjednik.

Prema Putinovim riječima, neki američki stručnjaci bili su stacionirani u ruskim postrojenjima za nuklearno oružje i čak su sjedili za stolom s američkom zastavom.

Tamo su živjeli i radili. Nisu im trebali suptilni instrumenti uplitanja u naš politički život jer su ionako sve kontrolirali”, nastavio je.

Oglas:

Ovo nije prvi put da Putin optužuje Ameriku za miješanje u ruska unutarnja pitanja, osobito neposredno nakon pada Sovjetskog Saveza i privatizacije imovine u državnom vlasništvu. Putin je 2013. godine tvrdio da su službenici CIA-e radili u pratnji Anatolija Čubaisa, zamjenika premijera koji je nadgledao proces privatizacije. Kasnije je postao šef kabineta Kremlja.

Ranije ove godine, Ruslan Khasbulatov, bivši predsjednik ruskog parlamenta, tvrdio je da je prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin bio okružen stotinama agenata CIA-e koji su mu govorili što da radi tijekom svog mandata na čelu Rusije. Khasbulatov je čak tvrdio da je Jeljcin slao sigurnosne dužnosnike i šefove odjela u SAD kako bi ih Amerikanci mogli ispitati i dati zaključke.