Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je rijetku službenu ispriku izraelskom premijeru Naftaliju Bennetu tijekom telefonskog razgovora u četvrtak, navodi se u izraelskom priopćenju.

Premijer je prihvatio ispriku predsjednika Putina za Lavrovljeve primjedbe i zahvalio mu se na pojašnjenju predsjednikovog stava prema židovskom narodu i sjećanju na holokaust“, priopćio je Bennettov ured.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid prije nekoliko je dana osudio primjedbe ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova objašnjavajući zašto je dio ruskog ratnog cilja u Ukrajini ‘denacificirati’ kada je predsjednik Zelensky Židov kao “neoprostiva i skandalozna i užasna povijesna pogreška“.

Po mom mišljenju, Hitler je također imao židovsko podrijetlo, tako da to ne znači apsolutno ništa. Neko vrijeme smo čuli od židovskog naroda da su najveći antisemiti bili Židovi”, kontroverzno je izjavio Lavrov. Lavrovljeve riječi došle su na naslovnice diljem svijeta i odmah su ih osudili američki i europski dužnosnici.

Primjedbe su izazvale višednevni diplomatski sukob između dviju zemalja. Lavrov je dalje u intervjuu objasnio da su “najbjesniji antisemiti obično Židovi“.