Putin zahvalio Trumpu zbog dojave o planiranju terorističkog napada

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je zahvalio američkom kolegi Trumpu zbog CIA-ine dojave o pripremi terorističkog napada u Sankt Petersburgu. Informacije koje je dojavila CIA pomogle su ruskim obavještajnim službama u pronalasku i uhićenju terorista.

Ruski predsjednik izrazio je svoju zahvalnost, dodajući da bi ruske obavještajne službe također s američkim kolegama podijelile eventualne podatke koje bi imale o mogućim terorističkim napadima na američkom teritoriju.

Putin je također poručio svoje zahvale direktoru CIA-e, Mike Pompeu, kao i operativcima koji su prikupili informacije o teroristima. Prikupljene informacije bile su dovoljne da se lociraju i uhvate pripadnici ekstremističke ćelije.

Bijela kuća je na to izdala izjavu: „Predsjednik Trump cijeni zahvalu, te je poručio predsjedniku Putinu da su on i čitava američka obavještajna zajednica zadovoljni što su uspjeli spasiti toliko života.

Ruska savezna sigurnosna služba (FSB) uhitila je članove terorističke ćelije povezane s ISIL-om u ruskom gradu Sankt Petersburgu. Ekstremisti su planirali napad na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad na katedralu u centru grada.

Tijekom racije, koja je provedena u četvrtak, FSB je zaplijenio veliku količinu eksploziva, oružja i municije, te onesposobio radionicu za izradu bombi. Članovi ćelije planirali su napad u suradnji s ISIL-ovim čovjekom u inozemstvu.

Ranije tijekom ovog tjedna, FSB je također osujetio teroristički napad koji je uključivao bombaške napade u novogodišnjoj noći i nadolazećoj predsjedničkoj kampanji, a odgovorni su također bili povezani s ISIL-om.

IZVORRT