Yaqub Ahmed ime je 29-godišnjeg Somalijca koji je prošli utorak stavljen na let iz Londona za Istanbul zbog deportacije. Međutim, njegovu deportaciju spriječila je skupina putnika vjerujući njegovim riječima da ga britanske vlasti razdvajaju od obitelji.

Britanski službenici uveli su Ahmeda u avion vezanog lisicama. Prilikom pokušaja da ga smjeste na rezervirano sjedalo, Ahmed je počeo iz sveg glasa urlati da ga vlasti žele odvojiti od obitelji i odvesti u Somaliju, prenosi Daily Mail.

Ubrzo je nekoliko desetaka putnika počelo prigovarati službenicima koji su bili u pratnji Ahmeda te su zahtijevali da ga se makne iz aviona kako bi spriječili deportaciju.

Umjesto smirivanja Ahmeda i putnika, službenici su Ahmeda izveli iz aviona dok su neki od putnika dobacivali „Čovječe, sada si slobodan!

Baš kao u sličnom slučaju iz Švedske, ovaj imigrant trebao je biti deportiran iz krajnje objektivnih razloga.

Naime, Ahmed je osuđen za grupno silovanje, a jedan od njegovih sudionika u tom zločinu je džihadist koji se borio na strani Islamske Države nakon počinjenja zločina.

Afganistanac čiju je deportaciju zaustavila uplakana Šveđanka, bičevao je svoju ženu i kćeri

Zajedno s još trojicom svojih prijatelja, Ahmed je u kolovozu 2007. namamio 16-godišnju djevojku u stan u Chrouch Endu u Londonu, rekavši joj da se tamo nalaze prijatelji od kojih se odvojila te noći.

Po dolasku u stan sva četvorica silovala su djevojku koju je spasilo to što je njene urlike pomoći čuo susjed koji je pozvao policiju. Sva četvorica osuđena su na samo 9 godina zatvora, od čega je Ahmed odslužio tek 4!

Ahmedov suučesnik u silovaju Ondogo Ahmed nakon puštanja iz zatvora otišao je u Siriju kako bi se borio na strani Islamske države. Sva četvorica imaju status izbjeglica u Britaniji.