Rabini velike zajednice ortodoksnih Židova Agudath Israel of America, objavili su upozorenje za Židove da ne uzimaju kredite od najvećeg američkog kreditora Quicken Loans, jer je tvrtka u vlasništvu Židova, a Židovima je dopušteno naplaćivati kamate samo ne-Židovima.

Organizacija je odlučila primijeniti halaku, odnosno, židovski zakonik koji zabranjuje Židovima naplatu ili isplatu kamata na zajmove od tvrtke iz Detroita koja je u većinski židovskom vlasništvu, piše Jewish Telegraphic Agency.

Quicken Loans je najveći kreditor u SAD-u, a također u svom vlasništvu ima i online hipotekarnu agenciju Rocket Mortgage.

Tijekom srednjovjekovnog razdoblja, rabini su imali praksu zvanu „heter iska“, odnsono pretvaranja kredita u zajedničke investicije, pri čemu su židovski sunarodnjaci dobivali novac, ali su s „kamatarima“ ulazili u poslove kao poslovni partneri.

Iz organizacije tvrde kako Židovi i dalje mogu koristiti usluge Quick Loansa, ali samo ako potpišu „heter iska“, za što su iz tvrtke izjavili kako razmišljaju o tome.

Rabin Mordechai Frankel, direktor agencije za dodjelu košer certifikata Institute of Halacha, izjavio je kako neke manje banke u židovskom vlasništvu već imaju slične metode poslovanja kada su u pitanju židovski klijenti.

Postoje male banke koje su u židovskom vlasništvu i koje imaju heter iska,“ izjavio je Frankel. „Ako osoba živi u području s velikim brojem ortodoksnih osoba, banka će izaći u susret s konceptom i postati otvorenija za nju.