Radijacija koja je 2017. godine zahvatila Europu stigla je iz zloglasne tvornice Majak

Foto: ITAR-TASS

Izvor misterioznog radioaktivnog zračenja koje je 2017. godine zabilježeno diljem Europe, bila je tvornica za obradu radioaktivnih materijala Majak u Rusiji. Majak je otprije poznat kao mjesto jedne od najvećih nuklearnih nezgoda i zagađenja koje se dogodilo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Curenje radioaktivnog materijala od pred dvije godine u atmosferu je ispustilo sto puta veću količinu radijacije od incidenta u Fukushimi. Talijanski znanstvenici bili su prvi koji su 2. listopada 2017. godine uočili prisutnost velike količine radioaktivnog elementa rutenija-106 u atmosferi. To su potom potvrdile i ostale promatračke stanice u diljem Europe.

Georg Steinhauser s Leibnitz sveučilišta u Hannoveru kaže da je ostao zapanjen kad je zamjetio radijaciju. Rutinska promatranja kvalitete zraka uoče nekoliko ispuštanja radijacije svake godine, većinom u iznimno niskim količinama radionuklida koji se koriste u medicini. No ovo je bilo nešto sasvim drugo.

Rutenij-106 je poseban. Nikad prije nismo izmjerili ništa takvo. Iako radijacija zabilježena diljem Europe nije bila dovoljno visoka da bude štetna po ljudsko zdravlje, izložen na mjestu ispuštanja zračenja morala je biti znatno veća.“

Institut za zaštitu od radijacije i nuklearnu sigurnost u Parizu ubrzo je došao do zaključka da se izvor zračenja nalazi na prostoru između rijeke Volge i Urala, a to je upravo lokacija tvornice Majak. Postrojenje, koje između ostalog procesuira i iskorišteno nuklearno gorivo, poznato je nuklearnom incidentu iz 1957. godine.

Najveća nuklearna katastrofa koju su skrivali trideset godina

Ruski dužnosnici pred dvije su godine negirali mogućnost da je tvornica Majak izvor zračenja, a kao moguće objašnjenje izvora zračenja ponudili su ideju da se radi o radionuklidima iz baterija starih satelita koji izgaraju prilikom povratka u atmosferu.

Steinhauser i njegovi kolege analizirali su ukupno 1.300 individualnih mjerenja radijacije sa stotina mjernih postaja diljem Europe, te su otkrili da je razina zračina u atmosferi bila između 30 i 100 puta veća nego nakon incidenta u Fukushimi.

Satelit kao izvor zračenja isključen je jer niti jedna svemirska organizacija nije prijavila nestanak satelita, niti je uzorak širenja radijacije odgovarao obliku koji bi odgovarao ulasku satelita u atmosferu.

Radioaktivno zagađenje bilo je neobično jer je bilo ograničeno samo na element rutenij.

Da je došlo do nezgode u nuklearnom reaktoru, moglo bi se očiekivati prisutnost radioaktivnih izotopa različitih elemenata“, objasnio je Steinhauser.

Zašto se radilo upravo o ruteniju, i samo o njemu, ostala je misterija sve dok Steinhauser nije došao do informacije da je talijanska nuklearno istraživačko postrojenje naručilo pošiljku cerija-144 iz Majaka netom prije incidenta. Na temelju nekoliko indikatora Steinhauser tvrdi da je ispuštanje rutenija 106 direktno povezano s talijanskom narudžbom cerija-144.