Radioaktivne divlje svinje zagospodarile Fukushimom

Posljednjih šest godina, otkako je okolica Fukushime napuštena usljed nesreće u obližnjoj nuklearnoj elektrani, ulicama grada ne šetaju ljudi, već radioaktivne divlje svinje. Nakon nesreće u Fukushima nuklearnoj elektrani 2011. godine, okolna populacija je evakuirana na sigurniju udaljenost, a dotična mjesta i gradovi su ostali prazni. Narednih godina stotine divljih svinja naselilo je napuštena urbana područja u potrazi za hranom.

Radioaktivne svinje u više navrata su i napale ljude koji se pomalo vraćaju u ta područja, te su postale problem za japansku vladu koja pokušava urediti ta područja za povratak stanovništva.


Widget not in any sidebars

Japanska vlada poslala je timove za odstrijel populacije veprova, koriste zamke, kaveze i puške kako bi smanjili njihovu populaciju u gradovima Namie i Tomioka, gdje je već uklonjeno 800 tih životinja.

Još na stotine životinja je uhvaćeno i preseljeno, a s programom se planira nastaviti i nakon povratka stanovništva.

No, unatoč nastojanjima, nemaju svi stanovnici namjeru vratiti se, dobar dio njih boji se budućih potencijalnih nesreća i mogućeg zračenja. U nekoliko navrata u javnost su izašle informacije koje ostavljaju sumnju  da sanacija nesreće u Fukushimi ipak nije završena u potpunosti i na adekvatan način.

Gradić Namie imao je prije nesreće populaciju od 21.500 stanovnika, dok se njih jedva polovica planira vratiti u svoje domove, pokazala je anketa provedena prošle godine.

Autor: Tribun