Radne dozvole strancima Hrvatska dijeli šakom i kapom

Hrvatska je postala raj za naše poduzetnike i radnike iz prije svega Azije. Razlog za to su radne dozvole koje Plenkovićeva vlada daruje kapom i šakom kako Hrvatima ne bi zbog manjka radne snage porasle plaće.

Ta politika Plenkovićeve vlade se u osnovi ne razlikuje od politike Poljske ili Rumunjske. Ove dvije države naveliko uvoze radnike iz Ukrajine i Bjelorusije, a Hrvatska se posljednjih godina okrenula Aziji. Ona se njoj okrenula pošto sve manje stanovnika bivše Jugoslavije želi doći raditi za naše plaće.

Sadašnja situacija po pitanju stranih radnika je upala u oči čak i našim tradicionalnim medijima koji su na nju reagirali. Oni su praktički istovremeno izašli s dvije različite priče o ovom pitanju. Prvu priču koju ovdje navodimo objavljuje index koji govori da je policija prepravljena zahtjevima za radnim dozvolama. Drugu priču je kao što smo rekli istovremeno otkrio Večernji list govoreći o potencijalnim nepravilnostima po ovom pitanju.

To nam se učinilo dovoljnim razlogom da pogledamo kako Hrvatska stoji po pitanju stranih radnika. Da bi skužili realno stanje podatke o radnim dozvolama Hrvatske ćemo usporediti s podacima o radnim dozvolama Italije.

Razlog za korištenje Italije kao usporedbe je prilično jednostavan. On se temelji na ovogodišnjim komentarima i zahtjevima talijanskih poduzetnika po ovom pitanju s tim da su oni podržani od „nevladinih” organizacija.

Prošle godine Hrvatska je po službenim podacima izdala 115 343 radnih dozvola. Najviše radnih dozvola su dobili državljani Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala, Sjeverne Makedonije i Kosova. Radnici s Filipina nam još nisu toliko popularni, a vjerojatno to neće niti biti u bliskoj budućnost. To nam barem ukazuju brojke pošto je s Filipina došlo „samo” 1500 radnika. Rekli bi da ih za razliku od Nepala ne privlače naše niske plaće. Očekuje se da će u budućnosti iz istih razloga opasti broj radnih migranata iz bivše Jugoslavije.

Za razliku od Hrvatske čiji podaci govore o prošloj godini, Italija je izdala direktivu o ovoj godini. Dok je u Hrvatskoj zahvaljući odluci premijera moguće dovući neograničeni broj stranih radnika Italija ima sustav kvota. Drugim riječima vlada Italije odlučuje koliko je moguće uvesti stranih radnika u Italiji.

U skladu sa zakonskim odlukama Meloni vlada je donijela odluku o izdavanju 82 705 radnih dozvola za 2023 godinu. Ta odluka je izazvala vatrene proteste poduzetnika i promigrantskih nastrojenih organizacija.

Nakon što je vlada donijela odluku o uvozu radne snage ona je otvorila internet portal za radne dozvole. Tijekom samo prvih 60 minuta portala talijanska vlada je dobila 238 335 zahtjeva za radnim dozvolama. Ukratko dobila je 3 puta više zahtjeva za radnim dozvolama nego što ih dopušta. Normalno poduzetnici se uvijek bune jer su im uvijek draži stranci koji neće njurgati oko plaće, godišnjeg i sličnog, za razliku od domaćih.

To inače nije poanta našeg teksta. Njegova poanta biva da Hrvatska s manje od 4 milijuna stanovnika izdaje 115 000 radnih dozvola strancima. S druge strane Italije s 58 milijuna stanovnika, znači 15 puta više stanovnika izdaje 83 000 radnih dozvola. Drugim riječima Hrvatska na svakih 35 stanovnika izdaje 1 radnu dozvolu strancima dok to Italija radi na svakog 700 stanovnika !?

Autor: Robert Jurčić

Ostale članke ovog autora možete pronaći na portalu Hladna istina