Ragbijaški tim “Crusaders” mijenja ime nakon terorističkog napada na džamiju

Foto: AP Photo / Mark Baker

Novozelandski ragbijaški tim „Crusaders“ iz Christchurcha, ujedno najtrofejniji klub u natjecanju Super Rugby koje okuplja timove iz Australije, Novog Zelanda, Argentine, Južne Afrike i Japana, ozbiljno razmišlja o promjeni imena jer ono navodno vrijeđa muslimane, a posljednji povod tome bio je nedavni teroristički napad na džamiju.

Ragbijaški klub nosiv naziv „Crusaders“,  logo prikazuje srednjovjekovnog viteza križara s mačem u ruci i križem na prsima. Pozivi na promjenu imena i loga nisu novost, a posebno su došli do izražaja nakon posljednjih nemilih događaja.

Iako neki traže bezuvjetnu promjenu naziva kluba, iz kluba ipak poručuju da je možda prerano govoriti o tome, te da bi se trebalo fokusirati na bitnije stvari, poput pomoći stradalima u terorističkom napadu. Iz kluba također poručuju da naziv i logo nemaju vjersku konotaciju.

Novozelandski ministar sporta Grant Robertson bio je jedan od onih koji su pozdravili ideju o promjeni imena. Ideju su pozdravili i mnogi građani, smatrajući poveznicu s križarima „uvredljivom za muslimane“ i „suprotno duhu zajedništva“, dok ipak dio građana u svemu tome vidi jednostavno samo još jedan novi napad na bijelački identitet i kulturu, upravo ono što je terorist Brentont Tarrant poručio da želi postići.

Logo kluba Crusaders iz Christchurcha