Prema drevnom germanskom mitu, u konačnici će nastupiti posljednja i najveća bitka među silama dobra i zla u kojoj će bogovi koji obitavaju u Asgardu (ravnici kojoj je središte mitski dvor Valhalla) pronaći svoju smrtni kraj, a svijet će prožeti olujni vrtlog vatre i čelika.

Dolazak tog kobnog trenutka biti će navješten brojnim zastrašujućim znamenjima. Prvo će se okrutna hladnoća spustiti na zemlju, a slijedit će ju razarajuća zima koja će potrajati tri naizgled beskrajne i naporne godine. Savezi među nacijama će se raspasti, a bratstva i srodstva među ljudima će nestati te će nastupiti sveopći rat na čitavom svijetu jer je čovječanstvo to koje će počiniti djela ubojstva, silovanja, incesta i izdaje.

Fenrir proždire Sunce | Izvor: Pinterest

Gigantski vuk po imenu Fenrir, sin Lokija, nordijskog  boga razdora, zla i zavade, progutati će Sunce, što će svijetu donijeti tamu. Nakon toga će isto učiniti s Mjesecom, te će s neba nestati i zvijezde koje će pasti na Zemlju. Konačno, njegove ralje će se toliko otvoriti da će gornje dodirivati nebeski svod, a donje zemlju. Po drugim izvorima, Fenrirov sin Sköll je taj koji će pojesti Sunce, a njegov brat Hati pojesti će Mjesec.

Planine će se srušiti i raspasti u komadiće, dok će se čitava planeta zatresti i utonuti u kaos otopljene lave. Zmija Svijeta izroniti će iz mora i raspršiti svoj otrov po svijetu, dok će Loki, okovan i ušutkan stoljećima, rastrgati lance i uništiti sve, oslobađajući čudovišta iz njihovih okova i zapovijedajući im da razruše i opustoše svijet. Zmiju će ubiti Thor pomoću svog čekića Mjolnira. Međutim Thor će biti zaliven otrovom zmije te i on pogiba.

Naglfar, brod načinjen od noktiju mrtvih, postat će brod kojim će upravljati Loki, a jedrit će svim svjetskim morima, iskrcavajući zle divove u udaljenim krajevima, pri čemu će prizivati iskonske vode da se podignu i poplave zemlju.

Surt, bog vatre, te njegovi brojni pristaše ustati će iz Muspelheima, vatrenog svijeta između zemlje i neba a koji je pomogao u stvaranju svijeta, sa sjekirama i mačevima krenuti će po svoj konačni cilj napadajući i ubijajući bogove i boginje Asgarda i Valhalle.

Yggdrassil | Izvor: Pinterest

Potom će se okupiti divovi ispred vrata i nastupit će Sumrak bogova, dok će se nadnaravne vojske suočiti na velikoj ravnici zvanoj Vigrid. Tamo će se dogoditi Ragnarök, konačno uništenje, konačna bitka između dobra i zla, u kojoj će bogovi pasti na koljena u plamenu neslućenog intenziteta. Svi bogovi će umrijeti, a Odina ubiti Fenrir. Samo će Surt preživjeti kako bi spalio nebesa i zemlju u prah, a potom će i on nestati, te će čitavi univerzum preplaviti voda.

Ipak, unatoč sveopćoj katastrofi, uvijek postoji nada: sinovi starih bogova ostati će živi, a Baldr, nordijski bog čistoće i pravde i sin Odinov, reinkarnirat će se i vladati ostalim bogovima. Uz njihovu pomoć stvoriti će novu vrstu božanstava, kako bi vladali novim pročišćenim i pomlađenim svemirom.

Zemlja će se ponovno stvoriti iz pepela, ljepša, trajnija i svježija no ikad. Muškarac i žena, koji su pronašli sklonište ispod Yggdrasila, Drveta Svijeta, ponovno će napučiti svijet.

Novo Sunce, koje će nadvisiti svojeg prethodnika po sjaju i ljepoti, zasjat će na azurnom nebu, a noćni nebeski svod ponovno će biti osvijetljen, jače nego prije.

Novi svemir, pročišćen od otpadništva i korupcije, trajati će vječno.

Autor: Radogost Horvat