U kojoj mjeri je rak posljedica odabira načina života? Istraživači sa sveučilišta Calgary proučili su kanadski registar za oboljele od raka, te su došli do zaključka da je opasnost od oboljenja od raka ne samo povezana s našim životnim stilom, već se na nju može znatno utjecati vlastitim odlukama.

Moguće je znatno umanjiti opasnost od mnogih oboljenja već samom promjenom načina života. Istraživanje je pokazalo da je prosječno 40,8 posto slučajeva raka uvjetovano faktorima načina života, među kojima su najistaknutiji pušenje a 15,7 posto, zatim nedostatak fizičke aktivnosti s 7,2 posto i prekomjerna tjelesna težina s 4,3 posto.

Osim ova tri faktora, ostali najznačajniji rizični faktori su nedovoljna konzumacija voća i povrća, te nedostatan unos vlakana, zatim prekomjerna konzumacija tvornički obrađenog mesa, nedovoljan unos kalcija i vitamina D, konzumacija alkohola, oralni kontraceptivi i hormonalne terapije, Epstein-Barr virus, virusi hepatitis B i C, HPV, Helicobacter pylori, zagađenje zraka, prirodno i umjetno UV zračenje, te sredstva za dezinfekciju vode.

[do_widget id=text-53]

Na temelju dobivenih podataka, zaključak istraživanja bio je taj da čovjek i dalje može utjecati na širok spektar rizičnih faktora. Iako su se ovi podaci pokazali iznimno korisnima, oni i dalje nisu potpuni. Stručnjaci su i sami napomenuli da je to tako, te da im nedostaju podaci barem jednog od značajnijih faktora, a to je medicinsko zračenje i općenito utjecaj farmaceutske industrije.

Sve u svemu, ostaje činjenica da sami možemo značajno utjecati na opasnost po vlastito zdravlje. Uzevši u obzir da su samo pušenje, neaktivnost i pretilost uzroci svakog četvrtog slučaja oboljenja od raka, nije teško pojmiti u kolikoj mjeri naše vlastito zdravlje i vlastiti život leže u našim rukama.