Virus obične prehlade uspješno je ciljao i uništavao stanice raka mokraćnog mjehura, otkrilo je novo istraživanje. Iznenađujući rezultati ukazuju da bi jednostavna prehlada mogla promijeniti buduće liječenje raka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey i bolnice Royal Surrey County uzeli su prirodni soj obične prehlade, coxsackievirus (CVA21), i koristili ga na 15 pacijenata s karcinomom koji imaju ne-invazivni rak mokraćnog mjehura (NMIBC). Ova bolest je inače 10. najčešći oblik raka u Velikoj Britaniji.

Pacijentima je CVA21 ubačen u mjehure preko katetera tjedan dana prije nego što su planirali operaciju radi uklanjanja tumora.

Oglas:

        

Istražujući uzorke nakon operacije, znanstvenici su mogli vidjeti da je virus ciljao samo kancerogene stanice, zarazio ih i potom se replicirao, uzrokujući da se stanice raka raspadnu i umru. Uzorci urina uzeti tijekom ispitivanja pokazali su „prolijevanje“ iz virusa, što pokazuje da je replicirani virus nastavio ciljati i napadati druge stanice raka u tijelu.

NMIBC trenutno zahtijeva intruzivno i dugotrajno liječenje koje je „neučinkovito i toksično u određenom broju pacijenata“, objašnjava voditelj studije Hardev Pandha.

Čini se da virus prehlade uzrokuje upalu tumora, što potiče imunološke stanice da ciljaju i ubijaju stanice raka. Normalno, imunološki sustav tijela ne napada rak mjehura zbog neprisutnosti imunosnih stanica kod takvih tumora.

Utvrđeno je da većina ovih tumora imala raspad stanica, a kod jednog pacijenta nije bilo nit traga raka pronađenog tijekom operacije i to nakon samo jednog tjedna liječenja. Nisu zabilježene značajne nuspojave ni u jednog bolesnika.

Onkolitički virusi poput virusa coxsackie mogli bi promijeniti način na koji liječimo rak i mogli bi signalizirati odmak od uobičajenijih tretmana kao što je kemoterapija“, kaže Nicola Annels, istraživačica na Sveučilištu Surrey.