Projektil koji je pogodio Poljsku vjerojatno je bio zalutali projektil koji je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a ne ruski udar, rekli su Poljska i NATO u srijedu, umanjujući globalnu zabrinutost da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

Unatoč tome, šef NATO-a rekao je da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i pokretanje napada koji je pokrenuo ukrajinsku obranu.

“Ovo nije krivnja Ukrajine. Rusija snosi konačnu odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Veleposlanici NATO-a održavali su hitne razgovore kako bi odgovorili na eksploziju u utorak u kojoj su poginule dvije osobe u žitarnici u Poljskoj u blizini ukrajinske granice, što je prvo smrtonosno proširenje rata na teritorij zapadnog vojnog saveza.

“Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, to je bila raketa S-300 proizvedena u Sovjetskom Savezu, stara raketa i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana”, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda. Vrlo je vjerojatno da ga je ispalila ukrajinska protuzračna obrana.

Stoltenberg je također rekao da je to vjerojatno bio ukrajinski projektil protuzračne obrane. Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da putanje upućuju na to da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.