Europska komisija predstavila je u utorak 24. studenog svoj novi akcijski plan za integraciju i uključivanje za sljedećih šest godina. Institucija je iskoristila priliku da se još jednom izjasni u korist korištenja etničke statistike.

Za praćenje učinkovitosti dugoročnih politika važni su točni i usporedivi podaci o opsegu i prirodi diskriminacije koju trpe imigranti. Europska agencija za temeljna prava igrat će ključnu ulogu u tom pogledu s predstojećim istraživanjem EU o imigrantima i njihovim potomcima 2022. To također znači razdvajanje podataka prema etničkom ili rasnom podrijetlu, kao što je predloženo u nedavnom akcijskom planu EU-a protiv rasizma,“ izjavila je Europska komisija.

Korištenje etničkih statistika u prošlosti je već podržala europska izvršna vlast, a nedavno i u akcijskom planu protiv rasizma predstavljenom u rujnu 2020.

Uključivost je utjelovljenje europskog načina života. Politike integracije i uključivanja od vitalnog su značaja za pridošlice i lokalne zajednice te doprinose koheziji društava i snazi ekonomija“, rekla je potpredsjednica Europske komisije Margarítis Schinás.

Utjecaj masovne imigracije na autohtone europske narode, njihovu kulturu, način života i tradicije za Europsku komisiju je potpuno nevažan, posebice ako se poteže pitanje imigrantskog nasilja, eksplozije kriminala i samostalne segregacije samih imigranata u takozvana „paralelna društva.“ Dakako, sve to pripisuje se „rasizmu“ kojeg provode isključivo – bijeli Europljani.