Rasistička šuma? – Šveđani mijenjaju ime šume zbog riječi „neger“

Naziv nenastanjenog šumskog predijela u središnjoj Švedskoj našao se metom prigovora manjinskih grupa koje od lokalne vlasti traže promjenu naziva za kojeg tvrde da je rasistički.

Šumsko područje pod nazivom Negerbyn (Crno selo) u okrugu Dalarna našlo se na udaru Afro-švedske nacionalne asocijacije. Naziv Crno selo, iako se zapravo ne radi o nikakvom selu već o nenastanjenom području, lokalitet je dobio zbog obližnje rudarske industrije.

To je rasistička riječ“, poručila je Nantale Kitali, jedna od istaknutih predstavnika Afro-šveđana. Ona objašnjava da Afro-šveđani i druge osobe crne puti smatraju naziv uvredljivim, te da naziv potječe iz vremena kolonijalizma, stoga isti danas nije prihvatljiv.

Ova riječ dehumanizira te uključuje predrasude o crnim ljudima kao lijenima, neinteligentnima i poput životinja u usporedbi s bijelim ljudima, to ne želimo u današnjem društvu“, dodala je Kitali.

Ovo nije prvi put da se u Švedskoj mijenjaju nazivi lokaliteta jer navodno vrijeđaju osjećaje pridošlica. 2012. godine istu sudbinu je doživjelo rezidencijalno područje također zvano Negerbyn, koje se nalazilo u gradu Mjallby, a naziv je steklo zbog upečatljivih crnih dimnjaka u tom kvartu. Zbog pritiska javnosti moralo je promjeniti naziv u Ostboro.

Što bi tek Arnold Schwarzenegger morao učiniti da živi u Švedskoj? Očito bi promjena prezimena bila pod mus.