Japan bilježi značajan porast broja samoubojstava znatno nadilazeći ostale uzroke smrti. Prema službenim podacima, 2.153 osobe oduzele su si život samo u mjesecu listopadu, što je povećanje za 600 žrtava u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupan broj smrti uzrokovanih samoubojstvima u prvih deset mjeseci u Japanu iznosi preko 17.000. Japan je u tom vremenu zabilježio 2.242 slučaja smrti povezanih s oboljenjem od COVID-19, što je tek 12 posto u odnosu na broj samoubojstava.

Prema riječima stručnjaka, broju samoubojstava značajno su doprinjele posljedice pandemije, posebno sociološke i financijske posljedice izazvane gubitkom posla, osjećajem nesigurnosti, porastom obiteljskog nasilja i društvenom otuđenosti.

Za razliku od mnogih zemalja Japan nije bio previše oštar u društvenim mjerama suzbijanja pandemije, već se mahom radi o mjerama koje ljude tjeraju na samoizolaciju, nedostatak društvenog kontakta, prisilno nošenje maske i nemogućnost slobodnog kretanja. Novčano kažnjavanje za nepridržavanje mjera fizičkim osobama još nije uvedeno.

Japanska vlada izjavila je da je svjesna problema broja samoubojstava u toj zemlji, te da će nastojati pružiti potporu ljudima u obliku telefona za podršku i kampanja na društvenim mrežama.