Agencija UN-a objavila je u utorak izvješće u kojem se procjenjuje da će rat u Jemenu do kraja 2021. godine ubiti 377.000 ljudi.

Izvješće Programa UN-a za razvoj (UNDP) pokazalo je da će izravno nasilje ubiti više od 150.000 ljudi, dok bolest i glad koji se mogu spriječiti uzrokovane opsadom zemlje koju podupire SAD, čine oko 60 posto smrtnih slučajeva.

Kao i uvijek, od rata najviše stradaju djeca. “U 2021. jemensko dijete mlađe od pet godina umire svakih devet minuta zbog sukoba“, rekao je UNDP. U izvješću se procjenjuje da bi 70 posto ubijenih bila djeca mlađa od pet godina. Gledajući dalje u budućnost, izvješće kaže da će, ako se rat nastavi do 2031., odnijeti 1,3 milijuna života.

Prošle godine, UN je procijenio da je rat odnio živote 233.000 ljudi do kraja 2020. Koliko god je ovaj broj smrtnih slučajeva visok, procjena je vjerojatno na donjem dijelu, a stvarni broj Jemenaca koji su umrli od gladi nije poznat.

U veljači su druge agencije UN-a upozorile da će, ako se uvjeti u Jemenu ne promijene, samo ove godine 400.000 djece mlađe od pet godina umrijeti od gladi. Ti uvjeti se nisu promijenili, rat se nastavlja, a blokada se i dalje provodi.

Proteklih nekoliko mjeseci bijesne borbe oko grada Maariba, posljednjeg značajnog dijela teritorija koji drže snage koje podržava Saudijska Arabija na koji Huti napreduju. Od sredine lipnja, gotovo 15.000 Hutija ubijeno je u borbama, uglavnom u saudijskim zračnim napadima.

Zračne snage Saudijske Arabije još uvijek imaju podršku SAD-a unatoč ranijem obećanju predsjednika Bidena da će prekinuti potporu ofenzivnim operacijama u Jemenu. Bez potpore SAD-a, saudijski ratni zrakoplovi brzo bi bili prizemljeni, a Rijad bi bio prisiljen pregovarati s Hutijima. U znak kontinuirane potpore, Bidenova administracija je nedavno odobrila prodaju projektila vrijednu 650 milijuna dolara za Saudijce.