Milijuni satova diljem Europe kasne više od šest minuta zbog diplomatskih tenzija između Srbije i Kosova. Situacija je toliko odmakla kontroli da je pod utjecajem i europska električna mreža.

Za razliku od običnih zidnih ura i satova, koji svoje vrijeme mjere zahvaljujući kvarcnim kristalima, električni satovi koriste frekvenciju strujne mreže. Europska električna mreža, koja se proteže od Španjolske do Turske, te od Poljske do Nizozemske, radi na mreži frekvencije 50 Hz.

Opskrba i potrošnja utječu na varijacije frekvencije, odnosno njen pad ili rast, ali prosječna vrijednost uvijek je oko 50 Hz.

Međutim, od siječnja ove godine, satovi diljem Europe dovedeni su u stanje kašnjenja od šest minuta, a sve zbog nesuglasica Srbije i Kosova, što je imalo utjecaj na električnu mrežu koja povezuje čak 25 zemalja.

Strujne devijacije potječu iz kontrolnog područja zvanog Srbija, Makedonija i Crna Gora (SMM blok), a posebno iz Kosova i Srbije,“ izjavili su u priopćenju iz Europske mreže za prijenos sistemskih operatera (ENTSO-E).

Problem je nastao zbog neslaganja dviju zemalja oko toga tko mora platiti održavanje elektrane na Kosovu, što je dovelo do pada prosječne vrijednosti frekvencije mreže na 49.996 Hz. Iako se ne čini puno, već to je uzrokovalo kašnjenje satova od šest minuta tijekom proteklih osam tjedana.

Zasad ostaje nejasno tko bi trebao platiti gubitke, odnosno neisporučenu količinu električne energije, koja iznosi više od 113 GWh.