Tim Izraelaca koji tvrde da su sudjelovali u manipulaciji na više od 30 izbora diljem svijeta koristeći hakiranje, sabotaže i automatizirane dezinformacije na društvenim mrežama razotkriven je u novoj istrazi.

Jedinicu vodi Tal Hanan, 50-godišnji bivši operativac izraelskih specijalnih snaga koji sada radi privatno pod pseudonimom “Jorge”, i čini se da radi ispod radara na izborima u raznim zemljama više od dva desetljeća.

Razotkriva ga međunarodni konzorcij novinara. Hanan i njegov tim, koja koristi kodno ime “Team Jorge”, razotkriveni su u tajnim snimkama i dokumentima koji su procurili u Guardian.

Istraga otkriva izvanredne detalje o tome kako tim Jorge koristi dezinformacije kao oružje, koji vodi privatnu uslugu koja nudi tajno miješanje u izbore bez traga. Grupa radi i za poslovne klijente.

Hanan je prikrivenim novinarima rekao da su njegove usluge, koje drugi opisuju kao “tajne operacije”, bile dostupne obavještajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim tvrtkama koje su željele potajno manipulirati javnim mnijenjem. Rekao je da su korišteni diljem Afrike, Južne i Srednje Amerike, SAD-a i Europe.

Jedna od ključnih usluga tima Jorge je sofisticirani softverski paket, Advanced Impact Media Solutions ili Aims. Kontrolira ogromnu vojsku od tisuća lažnih profila na društvenim mrežama na Twitteru, LinkedInu, Facebooku, Telegramu, Gmailu, Instagramu i YouTubeu. Neki avatari čak imaju Amazon račune s kreditnim karticama, bitcoin novčanike i Airbnb račune.

Konzorcij novinara koji je istraživao Tim Jorge uključuje novinare iz 30 novina uključujući Le Monde, Der Spiegel i El País.

Snimku na tajnom zadatku snimila su tri novinara, koji su pristupili timu Jorge predstavljajući se kao potencijalni klijenti.

U više od šest sati tajno snimljenih sastanaka, Hanan i njegov tim govorili su o tome kako mogu prikupiti obavještajne podatke o suparnicima, uključujući korištenje tehnika hakiranja za pristup Gmail i Telegram računima. Hvalili su se ubacivanjem propagandnog i defamacijskog materijala u legitimnim novinskim kućama, koje su zatim pojačane softverom za upravljanje botovima Aims.

Otkrića Team Jorgea mogla bi izazvati neugodnosti za Izrael, koji je posljednjih godina pod sve većim diplomatskim pritiskom zbog izvoza kibernetičkog oružja koje potkopava demokraciju i ljudska prava.

Čini se da je Hanan barem neke od svojih operacija dezinformiranja vodio preko izraelske tvrtke Demoman International, koja je registrirana na web stranici izraelskog Ministarstva obrane za promicanje vojnog izvoza. Izraelsko Ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjeve za komentar.