Razvijen sintetički polimer koji ubija bakterije otporne na antibiotike

U svijetu medicine sve aktualniji problem postaju bakterije koje su postale otporne na gotovo sve poznate antibiotike. Nastojeći riješiti svijet opasnih bakterija korištenjem antibiotika, moderna medicina si je time učinila medvjeđu uslugu indirektno stvorivši bakterije koje više ne može ubiti tim istim antibioticima.

No srećom, riješenje je na vidiku. Znanstveni tim sastavljen od stručnjaka iz Instituta za bioinženjering i nanotehnologiju, Agencije za znanost, tehnologiju i istraživanje, te IBM-a, razvio je sintetičku molekulu koja bi mogla zamijeniti antibiotike.

Ispitivanje je pokazalo da je sintetička molekula uspjela ubiti pet različitih vrsta bakterija koje su otporne na većinu lijekova. Ono što je posebno pozitivna vijest je to da je taj sintetički polimer u potpunosti netoksičan, te bi se jednog dana mogao koristiti kao alternativa antibiotskoj terapiji.

Demonstrirali smo prvi primjer biorazgrađujuće sintetičke makromolekule sa širokim spektrom antimikrobnog djelovanja u miševa, s jedinstvenih mehanizmom djelovanja i bez toksičnosti. Kad polimer obavi posao uništavanja bakterija, on se prirodnim putem razgradi nakon tri dana i ne ostaje u tijelu“,rekao je Yi Yan Yang, jedan od autor istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da je spomenuta sintetička molekula uspješno demonstrirala sposobnost uništavanja pet različitih vrsta rezistentnih super-bakterija koje se uobičajeno nalaze u bolnicama diljem svijeta. Pored netoksičnosti, dobra vijest je i to što tretirane bakterije nisu pokazale razvijanje otpornosti na molekulu unatoč višestrukim  uzastopnim tretmanima.

IZVORNatural News