Razvijeno „elastično ljepilo“ koje zatvara rane za minutu (Video)

Foto: University of Sydney

Znanstvenici iz SAD-a i Australije razvili su novo kirurško ljepilo koje zatvara rane bez potreba za spajalicama ili šavovima. Smatra se kako će se ovo ljepilo uskoro moći koristiti prilikom operacija, ali posebice u hitnim slučajevima, premda još nije u većoj mjeri testirano na ljudima.

Ljepilo pod nazivom MeTro zapravo je elastični gel sličan silikonu, a baziran je na hibridnom elastičnom proteinu te se može nanositi na unutarnje i vanjske rane, pri čemu se iste zatvaraju u vrlo kratkom roku od samo jedne minute.

Zanimljivost je da u toj situaciji organi ili koža i dalje zadržavaju prirodnu elastičnost. Znanstvenici navode kako bi se MeTro mogao primjenjivati na posebno zahtjevnim mjestima poput srca, pluća i arterija.

Premda je ovo inovativno rješenje zasad testirano na životinjama, pokazalo se da je vrlo uspješno zatvaralo sve vrste rana na plućima i arterijama glodavaca i svinja.

Nakon nanošenja MeTro-a na ranu, za dodatno učvršćivanje gela koristi se UV zračenje. Rane se tako zatvaraju upola brže u odnosu na konvencionalne metode.

Trajnost spoja MeTro-a i tkiva može se vrlo precizno definirati doziranjem razgrađujućeg enzima, što ovisi o vrsti tretirane ozljede. Nakon zacijeljivanja, gel se razgrađuje bez toksičnih ostataka u tijelu, tvrde znanstvenici.