HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
CROATIAN ACTION SHOOTING CONFEDERATION
Boškovićev uspon 12, Pula, 52100, GSM +385 99 22 357 45; OIB: 19649964905
Broj: 11/2018.
Pula-Pola, 18. lipnja 2018.

 

Dana 16. lipnja 2018. u Večernjem  listu objavljen je članak bombastičnog naslova: Novi zakon o oružju: hoće li Hrvatska postati ‘mali Divlji zapad’?

Autor članka, Elvis Sprečić, pita se hoće li prijedlog novog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, Hrvatsku u idućim mjesecima pretvoriti u “mali Divlji zapad” obzirom na određene novosti koje taj zakon donosi.

Slijedi podnaslov „Mnogo ilegalnog oružja”, ali u tekstu nema ni riječi o tzv. „ilegalnom oružju”, već se spominju promjene koje donosi novi Zakon.  Novinar navodi da prema novom zakonu, postupak nabave oružja ubuduće neće pratiti operativna provjera policije kao što je to do sada bio slučaj, a uz to ukinuta je i obveza zdravstvenog pregleda svakih pet godina ako je vlasnik oružja mlađi od sedamdeset godina. Jedino što će policija provjeravati svakih pet godina jest je li osoba s dozvolom za nošenje oružja kazneno ili prekršajno osuđivana i shodno tome po potrebi joj oduzimati oružje.

No, novinar odmah demantira sam sebe, izjavom Dubravka Gvozdanovića, sudskog vještaka za vatreno oružje i predsjednika Hrvatskog saveza praktičnog streljaštva, koji kaže: „– Dakle, da najprije razjasnimo jednu stvar – kod nabavljanja prvog oružja isto ćete, baš kao i do sada, morati proći operativnu provjeru i liječnički pregled. Razlika je u tome da po novome više nećete morati svakih pet godina ili prilikom nabavljanja svakog novog oružja ići na liječnički pregled, policajci vas neće provjeravati kod susjeda i tako dalje, što je jako dobar i logičan korak naprijed. Da slikovito objasnim, ako ste vi počinili neki prekršaj ili kazneno djelo koje vam onemogućuje da nosite oružje, policija će vam ga i tako odmah oduzeti. Isto tako vaš obiteljski liječnik ima zakonsku obvezu, ako primijeti neku bolest koja bi smanjila mogućnost rukovanja oružjem, odmah to prijaviti. Znači, svi nositelji oružja u biti su cijelo vrijeme pod nekom vrstom nadzora, zbog čega su ove provjere svakih pet godina sasvim nepotrebno i iracionalno trošenje financijskih i ljudskih resursa – smatra bivši član protuterorističke jedinice policije i umirovljeni inspektor Dubravko Gvozdanović.”

Slijedi podnaslov „Lovačka društva su sigurnost”, koji opet nema veze sa samim sadržajem, u kojem se navodi:   Razlozi zbog kojih netko može zatražiti dozvolu za držanje ili nošenje oružja i dalje ostaju isti kao i do sada, pa pojedinac oružje može dobiti ako smatra da mu je ugrožena osobna sigurnost, ali i radi bavljenja lovom i/ili sportom. Prema statistici s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano 266.885 komada oružja, a od te brojke u vlasništvu fizičkih osoba bilo je 259.615 komada oružja, dok je u vlasništvu tvrtki njih 7270. Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903, a od ukupnog domaćeg “arsenala” 176.011 komada odnosi se na dugo, a 90.874 na kratko vatreno oružje. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrirati tri komada oružja. Uz ove službene brojke procjenjuje se kako diljem Lijepe Naše postoji i oko pola milijuna komada ilegalnog oružja.

Evo konačno i tvrdnje iz prvog podnaslova, naravno, ničim dokazane, bez izvora podataka i paušalno i neutemeljeno iznesene.

Nitko nikada nije, obrazložio tko je, kako i na koji način utvrdio da u Hrvatskoj ima oko pola milijuna komada ilegalnog oružja!

Ni jedan novinar nikada nije pokazao niti jedan ilegalni pištolj ili pušku nabavljenu na crnom tržištu, (koje postoji i na kojem se snabdijevaju kriminalci, kao i u svugdje u svijetu), niti je prebrojio to famozno ilegalno oružje…

Slijedi izjava kojom novinar opet demantira sam sebe i svoj bombastični naslov:

 „– Ne vjerujem da će zbog novog zakona biti više oružja u optjecaju jer smatram da stvarno mali broj pojedinaca ima potrebu za gomilanjem oružja. Poznajem tri i pol tisuće lovaca i svaki od njih ima dvije do tri puške i to je to, jednostavno nemaju potrebu imati više oružja – kazuje Slavoljub Marčićev, tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, napominjući kako, suprotno nekim mišljenjima koja prevladavaju u javnosti, sama lovačka društva predstavljaju veliku dozu sigurnosti jer nijedan lovac ne može iskakati iz zadanih normi. Ako ipak prekrši jedno od mnogih pravila, ekspresno ostaje bez oružja.”

Žalosno je da tzv. „novinari” pišu o stvarima o kojima nemaju pojma. Navedeni novinar najvjerojatnije ne razlikuje pištolj od revolvera i lovačku pušku od lovačkog karabina, ali, iznosi neprovjerene podatke i time uznemirava javnost. Elementarna matematika je nepobitna: ukupni broj legalnih vlasnika vatrenog oružja u Hrvatskoj je 103.903. Po popisu stanovništva 2011. broj stanovnika RH je  4,284.889 stanovnika. Dakle, postotak stanovnika u Hrvatskoj koji legalno posjeduju vatreno oružje je 2,42% !!!

Toliko o „prenaoružanosti”, o „arsenalima oružja” i sličnim glupostima.

Ako novinaru nije poznata tema o kojoj piše, trebao bi se barem informirati, a ako ne zna, pitati one koji o tome nešto znaju.

Prijedlog novog zakona konačno više nije uperen protiv legalnih vlasnika oružja, što je do sada bio slučaj. Legalni vlasnici vatrenog oružja, sportski strijelci, lovci, kolekcionari i oni koji oružje imaju za samoobranu, do sada su bili tretirani kao građani trećeg reda, maltretirani liječničkim pregledima svakih pet godina, produljenjima važenja oružnih listova i ponovnim plaćanjem pristojbi na svaki komad vatrenog oružja kod svakog produljenja. Da ne spominjemo činjenicu da svaki legalni vlasnik vatrenog oružja mora izuzetno paziti što radi, priča i kako se ponaša, jer, dovoljno je nekoga takvog čak i lažno prijaviti i policija oduzima oružje!

Ovaj prijedlog zakona nije idealan, no puno je bolji od postojećeg, kojeg su pisali birokrati i neznalice. Ovaj prijedlog napisan je nakon javnih savjetovanja zainteresirane javnosti, a primjedbe i prijedloge, koji su u većini od strane MUP-a usvojeni, dostavljeni su od predstavnika streljačkih i lovačkog saveza, udruženih u Koordinaciju udruga koje se bave streljaštvom (Hrvatski streljački savez, Hrvatski savez za praktično streljaštvo, Hrvatski savez za akciono streljaštvo te Hrvatski lovački savez), a koji su u postupku donošenja novog zakona o oružju iznijeli svoje primjedbe i prijedloge.

                                                                                                             P R E D S J E D N I K

                                                                                                          Edgar Franjul, mag. iur.