Izvješće istrage koje je procurilo u javnost dokumentiralo je slučajeve silovanja i seksualnog zlostavljanja nad dječacima iz sirotišta koje su vodile redovnice katoličke nadbiskupije u Koelnu.

Rezultati istrage koja je okončana prošli mjesec, a koja je bila rezultat tužbe žrtava protiv nadbiskupije, nisu javno objavljeni, no prema pisanju medija, dio dokumentacije došao je u ruke medija i procurio u javnost.

Dio izvješća prema navodno objašnjava kako su redovnice koje su vodile sirotište u Speyeru u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća iznajmljivale dječake poslovnim ljudima i svećenicima koji su dječake seksualno zlostavljali, ponekad i tjednima, prije nego što bi ih vratili u sirotište.

Neki od dječaka su navodno sudjelovali u masovnim orgijama, a redovnice bi ih kažnjavale kad bi se vratili u samostan zgužvane odjeće i zamrljani spermom.

Izvješće navodi da je 175-ero djece, većinom dječaci, bilo zlostavljano u dobi između 8 i 14 godina, te da su se zlostavljanja odvijala kroz dva desetljeća. Neka od djece namjerno nisu bila davana na usvajanje ili udomljavana kako bi ih redovnice i dalje mogle iznajmljivati pedofilima.

Detalji su izašli u javnost nakon što je nadbiskupija odbila javno objaviti izvješće istrage, pritom zahtjevajući od novinara koji su vidjeli dkoumente da potpišu ugovor o povjerljivosti informacija.

Biskup Karl-Heinz Wiesmann, koji vodi nadbiskupiju, izjavio je za medije da je izvješće prebrutalno za puštanje u javnost. Dodao je da je bio krajnje uznemiran čitajući izvješće, da mu je trebalo mjesec dana odmora kako bi došao sebi zbog zlodjela koja se opisuju u njemu.

Berlinske ljevičarske vlasti svjesno desetljećima udomljavale djecu kod osuđenih pedofila

Ovo šokantno otkriće uslijedilo niti godinu dana nakon zasebne istrage koja je utvrdila da su lokalna vlast i socijalne službe u Berlinu dopuštale udomljavanje djece u domovima pedofila, što je razultiralo brojnim zlostavljanjima, a ta praksa je ukinuta tek 2003. godine.