U sve većem zaokretu ka ekološki održivoj proizvodnji, neki sportski brandovi započeli su s proizvodnjom sportske obuće i odjeće od recikliranih materijala, ali i od onih bioloških. Jedan od takvih je i Reebok.

Poznati brand sportske opreme prošle godine pokrenuo je inicijativu pod nazivom Cotton + Corn, odnosno pamuk + kukuruz, kako bi poboljšao utjecaj proizvodnje na okoliš, prenosi portal Inhabitat.

Nove tenisice sastavljene su od gornjeg dijela koji je izrađen od pamuka, za čiji uzgoj navodno nisu korišteni pesticidi i herbicidi, dok je potplat izrađen korištenjem kukuruza kako bi se dobila bio-plastična masa.

Pored toga, uložak unutar tenisice načinjen je od – ricinusovog ulja.

Izvor: Inhabitat

Ovo je prvi takav proizvod na tržištu, a nazvan je NPC UK Cotton + Corn. Tenisica je dobila i certifikat Ministarstva poljoprivrede SAD-a, zbog činjenice da je 75 posto tenisice izrađeno od bioloških materijala. Prva serija tenisica navodno je posve rasprodana.

Zanimljivost je i da Reebok ne kani samo proizvoditi ovakve tenisice, već se namjerava posvetiti tome da se istrošene tenisice iskoriste za izradu komposta koji će se ponovno iskoristiti za proizvodnju novih.

Reebok je odnedavno prestao koristiti toksične boje u proizvodnji sportske obuće, a i pakiranja u kojima se obuća šalje na tržište navodno je od 100 posto recikliranih materijala.

Adidas prošle godine prodao više od milijun tenisica izrađenih od otpada iz oceana