Rekodan broj Amerikanaca uputio se u kupovinu vatrenog oružja

Podaci FBI-a navode da je krajem mjeseca studenog, na vikend uslijed Dana Zahvalnosti, rekordan broj Amerikanaca krenuo u kupnju vatrenog oružja.

Na ovogodišnji Crni petak, 27. studenog, zabilježen je jedan od rekordnih dana po broju kupovine vatrenog oružja. Taj dan je od FBI-eve baze podataka zatražena provjera za 186.645 građana koji su htjeli kupiti vatreno oružje, što je četvrti najveći dnevni broj od 1998. godine.

Ove godine je zabilježeno čak pet od deset najzaposlenijih dana u povijesti Nacionalnog sustava trenutne provjere kriminalne pozadine (NICS), FBI-eve baze podataka kojom se provjerava kriminalna prošlost potencijalnih kupaca vatrenog oružja. FBI naglašava da broj izvršenih provjera ne odgovara broju kupljenog oružja, već se promatra kao relativan pokazatelj.

Najveća navala zabilježena je 20. ožujka, dok je mjesec studeni također zabilježio još jedan vrhunac, u prvoj polovici mjeseca.

Prema pisanju Washington Free Beacona, oko 1,8 milijuna provjera izvršeno je tijekom prva dva tjedna mjeseca studenog, odmah nakon američkih predsjedničkih izbora, što mnogi objašnjavaju strahom od potencijalnog ograničenja prodaje vatrenog oružja u slučaju dolaska Joe Bidena na mjesto predsjednika. Biden je tijekom svoje kampanje najavljivao znatne restrikcije po pitanju nabavke i posjedovanja vatrenog oružja.