Swedbank, jedna od četiri najveće švedske banke, našla se pod istragom u slučaju pranja novca u Danske Bank. U slučaj upletena i švedska banka Nordea.

Od početka prošle godine, započela je istraga Danske Bank koju provode zajednički SAD i EU. Njome je utvrđeno da je putem estonske podružnice banke oprano čak 200 milijardi eura iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Azerbajdžana između 2007. i 2015., prenosi New Europe.

Švedski mediji navode kako postoje sumnje da je i Svedbank bio upleten u slučaj jer je oko 3.7 milijardi eura upravo iz te banke proslijeđeno u Danske Bank.

U skandal je upletena i švedska banka Nordea, s čijih je računa prebačeno nešto manje od milijardu eura u zemlje s nižim porezom, a putem fiktivnih kompanija diljem Europe.

Trag novca uglavnom vodi do organiziranih kriminalnih mreža u Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. U slučaj su već uključene dvije banke iz Moldavije i Latvije. Zanimljivost je da je u Moldaviji uhićeno čak 14 sudaca koji su također upleteni u cijeli slučaj.