Ujedinjeni narodi (UN) razmatraju usvajanje rezolucije koja bi napad na homoseksualni nažin života smatrao zločinom protiv čovječnosti.

Nacrtom ugovora predlažu se izmjene koje su u skladu s Rimskim statutom iz 1999. godine, kojim je uspostavljen Međunarodni kazneni sud i koji uključuje progon na temelju spola kao zločin protiv čovječnosti. Međutim, statut također navodi da se „pojam ‘rod’ odnosi na dva spola, muški i ženski, u kontekstu društva. Pojam ‘spol’ ne ukazuje na nikakvo drugačije značenje od gore navedenog.”

Suprotno dugo prihvaćenom ugovoru, nacrt o kojem se raspravlja na trenutnoj sjednici uklonio je ovu definiciju roda i naglasio široku klasifikaciju zločina protiv čovječnosti kao sredstva za uključivanje LGBT osoba u populaciju koju treba zaštititi.

“U svrhu ovog nacrta članaka, ‘zločin protiv čovječnosti’ znači bilo koje od sljedećih djela kada je počinjeno kao dio široko rasprostranjenog ili sustavnog napada usmjerenog protiv bilo kojeg civilnog stanovništva”, navodi se u dokumentu. Navedeni zločini spadaju u različite kategorije, uključujući seksualno nasilje, porobljavanje i diskriminaciju.

“Riječ ‘bilo koji’ ukazuje na to da ‘civilno stanovništvo’ treba imati široku definiciju i stoga ga treba široko tumačiti”, nastavlja se u dokumentu. “Napad se može izvršiti protiv bilo kojeg civila, ‘bez obzira na njihovu nacionalnost, etničku pripadnost ili drugo obilježje’, a može se izvršiti protiv državljana ili stranaca.”

“Oni koji su ciljani mogu ‘uključivati ​​skupinu definiranu svojom (percipiranom) političkom pripadnošću’, dodaje se u nacrtu.

Prema Centru za obitelj i ljudska prava, ili C-Fam, Europska unija i Sjedinjene Države “guraju Opću skupštinu da usvoji novi ugovor”, dok druge zemlje, uključujući Maroko, mnoge nacije u Afričkoj skupini, Egipat, Ruska Federacija i Pakistan odbili su prijedlog. Sveta Stolica također je kritizirala ugovor, navodeći da “žali zbog odluke ILC-a (Komisije za međunarodno pravo)” da ukloni pravu definiciju roda iz nacrta.

Nacrt rezolucije, koji je izvorno objavljen 2019., trenutno je na raspravi u Općoj skupštini UN-a. Odluka o tome hoće li se sporazum prihvatiti očekuje se do kraja studenog.

Ured visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), ogranak UN-a koji pruža istraživanja i savjete u vezi s pitanjima ljudskih prava u zemljama, prethodno je objavio pismo u kojem se izražava zabrinutost zbog “zastarjele” definicije roda koja se koristi u Rimskom statutu tražeći da se postojeća definicija ukloni.

“Kako bi takav tekst rezolucije o zločinima protiv čovječnosti bio konstruktivan, on mora odražavati trenutne definicije pojmova koji se koriste za opisivanje zaštite ljudskih prava i kršenja prema međunarodnom pravu, uključujući definiciju roda”, stoji u pismu.

“Stoga potičemo Komisiju za međunarodno pravo da ili ukloni definiciju roda … iz nacrta konvencije o zločinima protiv čovječnosti budući da nijedna druga kategorija progona ne dolazi s definicijom ili da inzistira na društvenoj konstrukciji roda kako je naširoko priznato.”