Iako je nakon neovlaštenog ulaska u talijanske teritorijalne vode brodu Sea Watch-3 blokiran pristanak na otoku Lampedusa, situacija je donijela očekivani rezultat – imigranti će ostati u EU, dok će posadu možebitno procesuirati, a brod zaplijeniti.

Nakon višesatnih napetosti, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su se Finska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal složili primiti imigrante s broda, javlja The Local.

Nije odmah bilo jasno hoće li im biti dopušteno iskrcavanje i kada. „Čekamo precizna jamstva o brojkama, rokovima i sredstvima“, rekli su izvori iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Sea Watch-3 pod Nizozemskom zastavom blokiran je u blizini Lampeduse, budući da je 12. lipnja pokupio 53 migranata koji su plovili splavom na napuhavanje uz obalu Libije. Najugroženiji ljudi su evakuirani, ali Salvini je inzistirao da ostatak nije dobrodošao.

Carola Rackete | Foto: MediaToday

U srijedu, nakon više od dva tjedna na moru, kapetanica broda Rackete je odlučila da nema izbora nego da nezakonito uđe u talijanske vode kako bi preostalih 42 migranata dovela na sigurno.

Salvini je po „populističkom“ običaju bio aktivan putem Twittera te je izjavio rekao kako se migranti mogu iskrcati samo ako krenu ravno u Nizozemsku, gdje je Sea Watch-3 registriran; ili u Njemačku.

Naknadno je pozvao da se Rackete i posadu uhiti te kazni visokom globom i suoči s pravnim procesom zbog sudjelovanja u ilegalnoj imigraciji. Također je zatražio zapljenu broda.

Povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos izjavio je u četvrtak kako je Bruxelles „usko sudjelovao u koordinaciji s državama članicama kako bi pronašao rješenje za preseljenje migranata sa Sea Watcha-3 nakon što se iskrcaju“.

Unatoč Salvinijevoj „populističkoj“ politici, migranti nastavljaju dolaziti, iako u znatno manjem broju nego prošlih godina. Gotovo 500 migranata je tako pristalo na talijansku obalu u proteklih 16 dana, priopćilo je talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova.