Proizvođač oružja Rheinmetall sa sjedištem u Dusseldorfu, najveći njemački obrambeni poduzetnik, zabilježio je porast narudžbi zbog sukoba u Ukrajini, izvijestio je u petak Die Welt pozivajući se na podatke tvrtke.

Prema izvješću, tvrtka je 2022. primila 18% više narudžbi nego godinu prije. Sada planira znatno povećati proizvodnju.

U izvješću se navodi da proizvođač oružja namjerava pokrenuti novu liniju za proizvodnju streljiva u tvornici Rheinmetall u Donjoj Saskoj u bliskoj budućnosti i zaposliti nekoliko stotina dodatnih zaposlenika, s ciljem povećanja proizvodnog kapaciteta na razinu iz 1980-ih na 600.000 komada streljiva. godišnje.

Kako navodi novinska kuća, tisuće ljudi već rade u tri smjene u pogonu kako bi se ubrzao rad na trenutnim narudžbama. To navodno uključuje održavanje i popravke borbenih vozila pješaštva Marder, tenkova Leopard 2 i samohodnih topničkih jedinica Panzerhaubitze 2000 te streljivo za Ukrajinu.

Rheinmetall navodno očekuje dvoznamenkasti rast prodaje u nadolazećim godinama. Kompanija predviđa da će Njemačka sama morati kupiti streljivo u vrijednosti od 40 milijardi eura (43,6 milijardi dolara) do 2031. Ranije ovog tjedna, njemački Bundeswehr poslao je najnoviju narudžbu Rheinmetallu za 367 zaštićenih i nezaštićenih logističkih vozila u vrijednosti od oko 285 milijuna eura.

Njemačka je navodno zauzela šesto mjesto u svijetu po izvozu oružja 2022. godine, a obrambeni izvođači uživaju u zaostatku narudžbi i rastućoj dobiti usred globalnog ponovnog naoružavanja zbog sukoba u Ukrajini. Prema procjenama, Berlin je prošle godine odobrio izvoz oružja u ukupnom iznosu od preko 8,35 milijardi eura, što je druga najveća brojka u zemlji ikada, nakon rekordnih 9,35 milijardi eura u 2021. godini.

Rheinmetall je ranije izvijestio o rekordnoj zaradi od 6,4 milijarde eura za 2022., što je povećanje od 27% u odnosu na 2021., zajedno s rekordnim zaostatkom narudžbi od 26,6 milijardi eura. U prvom kvartalu 2023. konsolidirana prodaja tvrtke porasla je za otprilike 97 milijuna eura, ili 7,6% na godišnjoj razini, na 1,4 milijarde eura. Zaostatak se povećao za 8% na godišnjoj razini na 28,2 milijarde eura.