„Izbjeglice“ koje tijekom svojih „odmora“ često odlaze u „ratom opustošene zemlje“ riskirat će deportaciju iz Njemačke, jer takvo „ljetovanje“ znači da im više nije opasnost biti kod kuće, upozorio je ministar unutarnjih poslova, prenosi RT.

Sirijske izbjeglice koje redovito provode praznike kod kuće, ne mogu ozbiljno govoriti o progonu u Siriji“, rekao je Horst Seehofer, dodajući da oni koji slijede tu logiku „trebaju biti lišeni azila.

Imigracijske vlasti pomno prate nedavna događanja u Siriji, tako da se „repatrijacije“ navodno provode „kada situacija to dopušta.“

Seehoferov komentar uslijedio je kao dodatak izvještaju tabloida Bild koji je iznio priču o Sirijcima koji su dosljedno posjećivali obitelji ili rodbinu u svojim rodnim gradovima.

Nakon što im se odobri azil, izbjeglice ne smiju putovati u svoju zemlju podrijetla, jedini su izuzeci obiteljska kriza poput bolesti ili smrti bliskog rođaka. No dopisnik Bilda – sam sirijski izbjeglica – saznao je da značajan broj migranata uspije prevariti sustav.

Radeći u tajnosti, posjetio je putničke agencije gdje su mu rekli da organiziranje putovanja u Siriju nije nikakav problem. „Trebate imati samo sirijsku putovnicu ili prikupiti ‘potvrdu o povratku’ u sirijskoj ambasadi, mi ćemo se pobrinuti za ostalo“, rekao je jedan putnički agent.

„Izbjeglice“ koje idu na odmor obično ukrcaju na izravni let za Libanon i Tursku, a zatim prelaze u Siriju autobusom. Povratak u Njemačku malo je teži. Novinski istražitelj vjeruje da „izbjeglice“ koriste sirijske dokumente za povratak u treću zemlju, ali njemačke papire za azil pokazuju kada uđu u EU.

Nekoliko Sirijaca je reklo za Bild da to čine redovito kako bi vidjeli svoju djecu ili se sastajali sa rodbinom. Ova praksa uporno postaje uobičajena jer je Berlin izmijenio zakon o izbjeglicama, koji koči pokušaje migranata da njihove obitelji dovedu u Njemačku.

Federalni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) svjestan je da takav fenomen postoji, ali nema točne brojke. Glasnogovornik agencije rekao je samo da je oko 40.000 Sirijaca lišeno statusa izbjeglice ove godine. Od 2015. godine, preko 780.000 građana Sirije stiglo je u Njemačku, prema statistikama BAMF-a.