Stotine lokalnih stanovnika zajedno s članovima organizacija CasaPound i stranke Forza Nuova, izašli su u utorak na ulice rimskog predgrađa Torre Maura kako bi blokirali dolazak autobusa s Romima koji su trebali biti privremeno smješteni u lokalni prihvatni centar.

Prosvjednici su zapalili nekoliko kontejnera za smeće te su razbacali jednu pošiljku sendviča za Rome, u nakani da zaustave njihov ulazak u prihvatni centar, javlja ANSA.

Demonstracije su započele u utorak popodne nakon što su lokalne vlasti najavile kako će autobusom dovesti 70 Roma u prihvatni centar u predgrađu Torre Maura. U samo nekoliko sati oko 300 prosvjednika okupilo se kako bi spriječilo prolazak autobusa.

Članovi Forza Nuove izjavili su povodom prosvjeda „Spremni smo podići crne i talijanske zastave protiv invazije i etničke zamjene.

Gradsko vijeće Rima povuklo je u srijedu svoju odluku o smještaju Roma, a njihova situacija do daljnjeg je upitna.

Policija trenutno provodi istragu zbog nereda i stvaranja materijalne štete, dok se također istražuju djela „rasne mržnje“ i prijetnji upućenih Romima i vlastima.

Matteo Salvini najavio je sredinom prošle godine aktivno izbacivanje Roma iz Italije, pri čemu je zatražio da se svi Romi bez talijanskog državljanstva deportiraju iz zemlje. Mjesec dana kasnije, rimska policija raščistila je logor u Rimu, gdje je bilo smješteno oko 400 Roma, unatoč nalozima EU da se rušenje kampa sruši.